Hovedindeksen på Oslo Børs ender mandagen opp 0,32 prosent. I takt med dystre tall i Asia-regionen har det imidlertid vært svingninger på Oslo Børs i dag, hvor indeksen snudde fra oppgang til nedgang 30 minutter inn i handelen mandag.

Dagens mest omsatte aksjer er Aker BP, Hydro og Equinor, som ender med en oppgang på henholdsvis 3,64 prosent, 3,26 prosent og 1,44 prosent.

Mandag stiger også oljeprisen betraktelig, etter at oljekartellet Opec+ er blitt enige om å holde oljeproduksjonspolitikken uendret. Mandag ettermiddag ligger oljeprisen på 81,46 dollar fatet.

Rederiet Eidesvik Offshore og Borr Drilling er dagens vinnere på børsen, og endte dagen med en oppgang på 24,82 prosent og 16,87 prosent. Hydrogenselskapet Everfuel faller mest med minus 10,01 prosent, etterfulgt av slalåmhåndteringsselskapet Cambi som faller 8,89 prosent.

Dyster i Asia-regionen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte forrige uke med en oppgang på 0,5 prosent etter å ha hentet seg inn igjen mot slutten av uken. Fredagens sluttnotering på 1164,4 poeng var dermed bare 0,9 prosent under all-time high.

Mandag ender forrige ukes oppgang. Kort tid etter åpning klatret hovedindeksen på Oslo Børs rundt 0,47 prosent, men ved 09.30-tiden snudde Børsen til svak nedgang på 0,13 prosent. Ett kvarter senere er utviklingen igjen positiv med en oppgang på 0,32 prosent.

Mange risikomomenter

Investor Ragnhild Wiborg minner om at september og oktober er kjent for å være volatile måneder på Børsen, og at det denne uken dessuten er stengt på de kinesiske børsene på grunn av ferieuken «golden week».

Blant faktorene som uroer markedet er krisen til det gjeldsrammede kinesiske eiendomskonglomeratet China Evergrande, som mandag er blitt suspendert for handel ved Hongkong-børsen. Det kommer etter flere runder med utsettelse på betaling av renter til obligasjonseiere og midlertidige avtaler med kreditorer.

Investor Ragnhild Wiborg har troen på at det kan bli en ny vår for deler av oljeservice på grunn av underinvesteringer de siste årene.
Investor Ragnhild Wiborg har troen på at det kan bli en ny vår for deler av oljeservice på grunn av underinvesteringer de siste årene. (Foto: Gunnar Blöndal)

Foruten Evergrande lister Wiborg lister opp flere andre risikomomenter som har pågått en stund:

– Vi har energikrisen i Europa, med gass- og strømpriser på rekordnivå. Kjøpekraften hos individene blir mindre når strømregningene øker, og det kommer til å spise opp marginene og påvirke årets siste kvartalsresultater for kraftkrevende industri, sier hun.

– I USA er det fortsatt høy spredning av covid, pluss gjeldstaket som skal løftes enda en gang. Det er tragikomisk at dette skjer uansett hvem som styrer USA, og gjelden må jo betales en gang. Så har man inflasjonen som pusher rentene opp, og på toppen noen flaskehalser innen logistikk. Komponenter mangler, og produkter kommer ikke frem til butikker til høytidene.

Tror på deler av oljeservice og finans

Selv om mange har advart om at Børsen er dyr, peker Wiborg på at mange selskaper fortsatt har god inntjening, særlig innen energi.

Hun mener det kan bli en ny vår for oljeselskaper og deler av oljeservice, som hun tror vil komme til å kunne tjene penger på grunn av underinvesteringer de siste årene.

Oljeprisen steg sist uke, og har siden fortsatt opp omkring 0,8 prosent fra fredagens nivåer, og ett fat Brent spot nordsjøolje handles i skrivende stund for 78,88 dollar.

Wiborg mener også annen råvareindustri fortsatt lever godt med dagens priser.

– Klassiske verdiaksjer har ikke fått samme oppgangsreise som andre deler av markedet, så det er fortsatt mye å hente innen olje, transport og shipping. Bank og finans tjener bra på økte renter, og det at selskapene nå får lov til å dele ut penger vil gi en ny pengestrøm inn i markedene som kan dempe eventuelle fall.

Selv om Wiborg nevner mange risikoer for aksjemarkedene, tror hun ikke en enkelt av dem alene vil bidra til børsfall.

– Jeg tror heller at det blir et volatilt marked som vi også har hatt i september. Visse deler av børsene kan få seg en del trøkk, for eksempel FAANG-aksjene som har gått som en kule under covid. De er ekstremt høyt vurdert og utsatt for renteoppgang, sier Wiborg.

Uro i Hongkong

Ifølge Kristian Tunaal, porteføljeforvalter i Alfred Berg Kapitalforvaltning, avventer markedet nå en løsning fra myndighetene i Beijing, som porteføljeforvalteren tror vil bruke hendelsen til å sette et eksempel for at investeringer innebærer risiko:

– Spekulasjonene er at kinesiske myndigheter vil finne en løsning som sparer de som har kjøpt boliger av Evergrande, altså den jevne kinesiske investorer. Også må andre investorer ta regningen.

Likevel tror ikke porteføljeforvalteren at Vesten er særlig utsatt for hva som skjer i Hongkong lenger, som han mener nå er blitt et særegent marked kraftig preget av Evergrande-krisen:

– Nå har folk skjønt problemet og markedet har fått absorbere nyheten. Med mindre det kommer en nyhet om mye større ringvirkninger enn man trodde, tror jeg ikke Oslo Børs er særlig utsatt for Hongkong.

Resultatsesong i vente

Tredje kvartal er forbi og alle blikk rettes nå mot årets neste resultatsesong. Tunaal tror markedet følger nøye med på potensielle signaler fra selskapene som kan si noe om hvordan perioden har gått:

– Dette er også den perioden analytikere ringer selskapene og finjusterer estimatene med den seneste informasjonen. Dermed kommer det masse indirekte signaler fra selskapene som kan påvirke markedene i forkant av kvartalstallene, sier porteføljeforvalteren.

Blant selskapene det tikker inn resultater fra denne uken finner man den amerikanske bruskjempen PepsiCo og det norske Oslo Børs-noterte rederiet Stolt-Nielsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.