Meglerhuset DNB Markets har tatt opp dekning på kreftvaksineselskapet Nykode Therapeutics, tidligere Vaccibody, og anbefaler kjøp av aksjen.
Nykode steg fire prosent fra start på Børsen torsdag morgen, men har deretter falt en del tilbake utover dagen. Rett før kl. 13 var aksjen opp 0,66 prosent, på en ellers tung børsdag.
I en ny rapport fra meglerhuset peker analytiker Geir Hiller Holom på at Nykodes forskning så langt har vist lovende resultater, og at dets avtaler med biotekselskapene Genentech og Regeneron har styrket selskapets finansielle muligheter til å gjennomføre sine planer.
DNB setter et kursmål på 102 kroner for aksjen. Det tilsvarer en oppside på 33,9 prosent fra onsdagens sluttkurs på 76,2 kroner.
Analytiker peker på sterk finansiering
Holom i DNB mener Nykode Therapeutics står foran en større transformasjon mot et bredt plattformselskap, som følge av sterke finansielle muskler etter de to avtalene.
– Vi tror selskapets pipeline vil bredde seg ut ytterligere og at selskapet snart vil se veldig annerledes ut enn i dag med mange flere utviklingsløp med både forebyggende og terapeutiske vaksiner innen ulike sykdomsgrupper, sier han.
Holom mener at avtalen med Genentech, som er en del av sveitsiske Roche, innen persontilpassede terapeutiske kreftvaksiner gir en sterk validering av Nykodes teknologi, og at det blir ytterligere forsterket basert på at Genentech allerede hadde et omfattende partnerskap med BioNTech innen det samme feltet, persontilpassede kreftvaksiner. Det er et bevis på at det ikke bare var det terapeutiske området som var attraktivt, men Nykodes teknologi, sier han.
Holom mener videre at Regeneron-avtalen, som inkluderer ulike utviklingsløp innen ferdiglagede vaksiner, er en ytterligere bekreftelse på den unike Nykode-teknologien.
Analytikeren tror ikke Nykode vil bli kjøpt opp av en større aktør, men heller at det blir mer utlisensiering og flere egne prosjekter.
– Som et plattformselskap, med etter vår mening stort potensial også utover dagens pipeline, mener vi den mest sannsynlige veien videre – også for kommende produkter – er via partneravtaler lignende de vi har sett med Genentech og Regeneron. Dette vil gjøre at Nykode kan fokusere sine ressurser på deres kjernevirksomhet – å utvikle og utforske teknologien på flere medisinske områder og sykdomsindikasjoner. Vi tror at selskapet vil initiere flere prosjekter både internt og via partnere fremover, sier han.
Holom peker på at til tross for at Nykode har veldige sterke finanser sammenlignet med de fleste bioteknologiselskaper, venter han at aksjen sekundærnoteres på Nasdaq Global Market i USA i løpet av første halvdel 2022, og flyttes over til hovedlisten på Oslo Børs i løpet av 2022.
– Selv om vi ikke har kvantifisert dette i analysen mener vi dette er positivt og vil tiltrekke mer kapital fra internasjonale investorer som vil støtte oppunder transformasjonen mot å maksimere plattformens potensial, sier han.
– Hvor lang tidshorisont bør man som investor ha i Nykode for å få være med på hele reisen?
– Det vil ta flere år før vi potensielt ser de første produktene på markedet, men tar man de persontilpassede kreftvaksinene som eksempel vil det – dersom det viser seg at vaksinene fortsetter å gi gode kliniske resultater – også gi ytterligere «confidence» om at teknologien også kan rulles ut på flere sykdomsindikasjoner.
Lukrativ USA-avtale
Nylig ble det altså kjent at Nykode hadde inngått et samarbeid med Regeneron, av USAs største bioteknologiselskaper.
– Jeg tror det hadde vært vanskelig å se for seg at vi er kommet dit vi er i dag da vi startet. Nå er vi mer enn 100 ansatte og mulighetsrommet fremover er så enormt. Det har aldri vært så stimulerende og spennende å jobbe som det er nå, uttalte Agnete Fredriksen, selskapets gründer og innovasjons- og strategidirektør, til DN i forbindelse med nyheten.
-
Agnete Fredriksen har bygget opp Vaccibody fra null til 21,7 mrd. på 14 år: – Jeg er veldig glad jeg ikke har ført timelister
- Milliardær Dag Rasmussen om Vaccibody-avtale: – Kan ende opp med å bety mye mer enn bare noen ekstra kroner på kistebunnen for oss i Kristiansand
- Vaccibody fyker til værs på Børsen etter samarbeidsavtale med amerikanske Regeneron
Lisens- og samarbeidsavtalen med Regeneron gjelder utvikling og kommersialisering av potensielle nye vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer, og innebærer blant annet en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar (271 millioner kroner) og en egenkapitalinvestering på 20 millioner dollar, tilsvarende 181 millioner kroner, med en premie på 20 prosent over Vaccibodys aksjekurs de siste 30 dagene før avtalen inngås.
Nykode kan potensielt også være kvalifisert for å motta mer enn 875 millioner dollar i såkalte «milepælsbetalinger» basert på mulig fremtidig utvikling og kommersiell oppnåelse, i tillegg til royalties. Det tilsvarer 7,9 milliarder kroner.
De største eierne i Nykode er Jan Haudemann-Andersens Datum (13,9 prosent av aksjene) og Rasmussengruppen (9,8 prosent av aksjene). Agnete Fredriksen eier 330.000 aksjer i selskapet.
Nykode-aksjen har steget nesten 30 prosent siden børsnoteringen i oktober i fjor, men handles fortsatt godt under toppnoteringen på 93 kroner fra februar i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.