Mandag stenger Wall Street-nøkkelindeksene markant opp på det som ble en sterk ukestart. Det kom etter en turbulent og avkortet forrige uke.

Slik ser det ut ved stengetid:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 1,27 prosent.
  • Industritunge Dow Jones steg 1,18 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite steg 1,87 prosent.

Oppgangen mandag kommer etter en markert nedgang på slutten av forrige handelsuke. For Nasdaq ble uken den verste siden mars, mens den brede S&P 500-indeksen forrige fredag måtte konstatere to uker på rad med nedgang. Det hadde ifølge CNBC ikke skjedd siden mai. Dow Jones falt 1,6 prosent fra tirsdag til fredag forrige uke, ettersom markedene var stengt forrige mandag grunnet den føderale helligdagen Labor Day.

Mandag endte Tesla med en oppgang på over tolv prosent, mens Apple og Microsoft steg henholdsvis tre og 0,7 prosent. Amazon falt på sin side rundt 0,5 prosent.

Citi-smekk fra amerikanske myndigheter

Storbanken Citigroup meldte forrige uke at Michael Corbat går av med pensjon i februar. Banken har utnevnt Jane Fraser som hans etterfølger, og hun bli dermed den første kvinnelige toppsjefen i en amerikansk storbank.

Mandag skriver avisen Wall Street Journal at sjefsbyttet ble fremskyndet av en forestående reprimande som banken er i ferd å få fra amerikanske tilsynsmyndigheter (Controller of the Currency og Federal Reserve).

Aksjen endte dagen med et fall på rundt 5,3 prosent.

WSJ skriver at tilsynsorganene kommer til å gi Citi en smekk for å ha hatt for dårlig risikokontroll, herunder et bredt sett med teknologi og prosedyrer som skal avsløre problematiske transaksjoner, risikofylte «trades» og alt annet som kan skade banken.

Avisen viser til kilder med kjennskap til saken, som sier Corbat kom til den konklusjonen at en dyr og ekspansiv systemoverhaling var best overlatt til den påtroppende toppsjefen.

Ifølge WSJ er det sannsynlig at det vil bli inngått et samtykkevedtak, som vil innebære at Citi må utvikle og gjennomføre forbedringer i sin risikokontroll. Et samtykkevedtak (consent order) kommer noen ganger med bøter eller strengere tilsyn, men det er fortsatt uklart hva slags straff banken vil få, hvis noe.

Tilsynsmyndigheter har i lang tid, men ikke i offentligheten, forsøkt å få Citi og Corbat til å forbedre risikokontrollen i banken, og en offentlig reprimande vil dermed legge mer press på Citi til å rette opp problemene, ifølge WSJ.

Oracle blir trolig TikTok-oppkjøper

Ved børsåpning på Wall Street meldte amerikanske myndigheter ifølge nyhetsbyrået AFP at de bekrefter å ha mottatt et bud fra Oracle.

Aksjen steg 4,3 prosent, og endte dagen til sluttkurs 59,46 dollar.

Oracle bekreftet ifølge Reuters finansminister Steven Mnuchins uttalelse om at det er en del av forslaget fra Bytedance til finansdepartementet der Oracle vil fungere som «pålitelig teknologileverandør».

Oracle steg mer enn seks prosent ved åpningstid som følge av Tiktok-ryktene.

Den amerikanske finansministeren Steven Mnuchin melder mandag ettermiddag at en frist for salget er satt til 20. september.

Kredittratingbyrået Standard&Poor's melder på sin side at en eventuell Tiktok-avtale kan medføre at Oracles kredittvurdering nedgraderes.

Tesla og Apple henter seg forsiktig inn etter en periode med nedgang, der Tesla åpnet opp 0,8 prosent og Apple 1,8 prosent.

Siden starten av september har aksjene falt henholdsvis 21 og 15 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.