– Jeg har prøvd å være helt tilfeldig i fondssammensetning. Tidsperspektivet er kort og det er mange som kan mye mer enn meg. Jeg klarer ikke å slå en fondsforvalter på dyktighet, sier Even Tvedt (40), som til vanlig jobber med sikkerhet og beredskap i Statkraft.
Da han skulle sette sammen porteføljen sin i DNs aksjespill Fantasyfond hentet han inspirasjon fra boken «Fooled by Randomness» av den amerikanske finansprofessoren Nassim Nicholas Taleb.
– Han skriver mye om hvordan folk forveksler tilfeldigheter med dyktighet, sier Tvedt.
Taleb ble verdenskjent etter at han ga ut boken «The Black Swan» om sannsynlige usannsynligheter like før kredittkrisen slo til i 2007. Han jobbet tidligere som opsjonstrader, og som en spesialist på å være i forkant av overraskende hendelser, tjente han gode penger under krakket i 1987, tech-fallet rundt årtusenskiftet og under finanskrisen.
«Tilfeldigheter»
Tvedt forteller at han nærmest gikk frem i blinde da han trykket seg nedover listen over selskapene på Oslo Børs for å finne ut hvilke han skulle velge.
– Hvis jeg visste mye om selskapet fra før, eller det var et stabilt selskap, fjernet jeg det, sier Tvedt, som ga fondet sitt det passende navnet «Tilfeldigheter».
Tvedt endte opp med en portefølje bestående av chip-produsenten Nordic Semiconductor, kreftbehandlingsselskapet Nordic Nanovector, bioteknologiselskapet Arcticzymes, rederiet Jinhui Shipping and Transportation, i tillegg til offshoreselskapet Nekkar.
Han har ikke rørt sammensetningen siden starten, og i femte uke av Fantasyfond fikk han belønning i form av en avkastning på 10,3 prosent og ble ukevinner.
Arcticzymes, som produserer enzymer til bruk innen molekylær forskning, sto for mesteparten av oppgangen i fondet til Tvedt med en ukeavkastning på 23,6 prosent etter at selskapet la frem solide førstekvartalstall.
– Når det gikk så bra fikk jeg fryktelig lyst til å gjøre endringer. Jeg prøver og se minst mulig på fondet og la de aksjene som står der være der, sier Tvedt.
Fondet hans ligger helt i toppen samlet sett når det gjenstår om lag fire uker av Fantasyfond.
Foretrekker indeksfond
Tvedt viser til at Fantasyfond gir ham mulighet til å investere på en måte han ellers ikke ville gjort i det virkelig aksjemarkedet. Der har han helt motsatt strategi.
– Jeg legger opp til minst mulig tilfeldigheter og lavest mulig kostnad. Jeg kjører stort sett bare indeksnære fond fra verdensindeksen, med noe vekt på mer etiske fond, sier han.
Indeksfond er fond som skal gi samme avkastning som den generelle børsutviklingen eller en indeks, for eksempel hovedindeksen på Oslo Børs eller en global aksjeindeks. Disse har typisk lavere kostnader forbundet ved seg en aktive fond, der forvalteren velger hvilke aksjer fondet skal bestå av, med mål om å slå indeksen. Indeksfond koster rundt 0,2-0,3 prosent av innskutt beløp, mens aktive fond ligger på 1,2-2,0 prosent.
Tvedt mener det å viktig å se på kostnadene når man velger fond.
– Jo høyere andel du betaler til forvalting, jo større sjanse har du for å ikke treffe. Du må gå for lavkostnadsfond for å være garantert en grei avkastning.
40-åringen holder seg stort sett unna enkeltaksjer, men gjør visse unntak.
– Av og til i året går jeg mot min egen filosofi og kjøper enkeltaksjer, sier Tvedt, som tidligere har tradet litt kortsiktig i flyselskapet Norwegian og tjent noen kroner på det.
Tvedt er videre fascinert av psykologien i aksjemarkedet og hører på podkasten til finansblogger og tidligere investeringsdirektør Peter Warren.
– Han sier at du må leve som en toppidrettsutøver og ikke «daytrade» hvis du har spist eller sovet dårlig. Jeg tror derfor hemmeligheten for slike som meg er å gjøre minst mulig. I teorien kunne fem apekatter kastet dart og valgt aksjene jeg valgte.
DNs aksjespill Fantasyfond har kort tidshorisont og legger opp til at man kan prøve å ta risiko i aksjemarkedet og lære underveis – uten å tape ekte penger. I virkeligheten anbefales privatinvestorer å ha lang tidshorisont, sette seg godt inn i selskapene man investerer i og være klar over at aksjeinvesteringer er risikabelt.
Vil du lære mer om aksjemarkedet? Få nyheter, videoer, guider og kommentarer på DN.no/aksjer.
.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.