Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet opp mandag og holdt seg i positivt terreng gjennom hele dagen og endte med en oppgang på 0,51 prosent. Hovedindeksen endte på 1186,80 poeng.

Dette skjedde etter et bredt fall ved Asia-børsene gjennom natten og morgentimene, ifølge Bloomberg drevet av forsterket frykt for at den amerikanske sentralbanken skal trigge en resesjon gjennom videre renteøkninger.

Haukete ECB-sjef senket børsene

Forrige uke kom en rekke sentralbanker med nye rentebeskjeder, der det i det store og det hele dreide seg om ytterligere renteøkninger og oppjusterte anslag for fremtidig rentenivå.

Amerikanske Fed oppjusterte «Dot Plots» til et rentenivå på 5,1 prosent ved utgangen av 2023, opp fra anslaget på 4,6 prosent gjort i september.

Det var imidlertid først og fremst ECB-sjef Christine Lagardes haukaktige fremtoning som førte til det brede fallet i både europeiske og amerikanske aksjer i slutten av forrige – da hun meldte flere 0,5-prosents renteøkninger i «en periode» fremover.

– Selv om vi igjen fikk svakere inflasjonstall fra USA sist uke, var det de aggressive renterignalene fra de store sentralbankene som først og fremst påvirket aksjemarkedet, skriver Handelsbanken i en morgenrapport mandag.

Rolig makrouke i vente

Denne uken blekner hva gjelder makrotall sammenlignet med forrige uke, der de viktigste tallene blir norske arbeidsledighetstall torsdag og den amerikanske PCE-deflatoren for november, også kjent som Feds foretrukne inflasjonsmål, som blir publisert fredag.

– Arbeidsmarkedstallene blir svært viktig inn mot de neste rentemøtene i Norges Bank, all den tid sentralbanken selv har uttalt at «dersom inflasjonen avtar raskere eller arbeidsledigheten blir høyere enn ventet, kan renten bli lavere enn anslått», skriver Handelsbanken.

På forhånd er det ventet en liten oppgang i ledighetsnivået til 1,7 prosent.

Flyr er blant vinnerne mandag etter at flyselskapet la frem ruteprogrammet for sommeren og kunngjorde om at det er søkt om tillatelser for å fly i USA. Flyr-aksjen endte opp 7,84 prosent.

Oljeprisen har steget litt mandag og nordsjøolje omsettes ved børsslutt for litt over 80 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.