Hovedindeksen på Oslo Børs steg rundt 1,83 prosent til 1.096,96 poeng ved stengetid på ukens siste handelsdag. Det er ny rekord.

Fredag kunne byrådsleder i Oslo Raymond Johansen melde om at gjenåpningen av hovedstaden starter onsdag neste uke.

Kunngjøringen av starten på gjenåpningen av hovedstaden kom bare timer etter at statsminister Erna Solberg tidligere fredag kunngjorde ytterligere lettelser i de nasjonale tiltakene.

Det er oppgang også i de amerikanske markedene, hvor samtlige av de tre nøkkelindeksene stiger.

Slik ser det ut for utvalgte aksjer etter at børsen stengte fredag:

  • Treningskjeden Sats, som har blitt rammet av stengte sentre på grunn av pandemien, steg 5,54 prosent.
  • Dagens mest omsatte aksje, Equinor, er opp rundt 1,52 prosent.
  • Norwegian falt rundt 2,12 prosent. Fredag er siste dag for å bruke tegningsrettene til å kjøpe nye aksjer i selskapets kapitalinnhenting.
  • Chip-produsenten Nordic Semiconductor steg rundt 1,06 prosent. Torsdag sirkulerte et rykte om at STMicroelectronics vil legge inn bud på selskapet, men finansdirektør Pål Elstad i Nordic Semiconductor sa senere at de var ukjent med budet.
  • Kahoot, som har vært på en flere måneders lang nedtur, fortsetter fallet fredag. Aksjen er ned rundt 2,79 prosent. Siden toppen i slutten av januar er fallet nå på over 50 prosent.

Allerede priset inn

I stor grad kan det altså se ut som dagens nyheter om nasjonale lettelser og starten på gjenåpning av hovedstaden allerede var priset inn i markedet. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets påpeker at Børsen her hjemme i større grad blir styrt av det som skjer internasjonalt.

– Aktørene i markedet som har interesse av det som påvirker rente, samt valutasvingninger har fått med seg at smittetallene har vært på vei ned og at vaksineringen er på stø kurs. Når det da kommer en beskjed som er i henhold til forventningene, så er det allerede priset inn, sier Haugland.

I etterkant av nyhetene fredag er kronestyrkelsene kun marginale målt mot dollar, euro og pund.

– Dagens beskjeder er en bekreftelse på at vi er i god rute med å gjenåpne Norge på en forsiktig måte, slik som det var ventet, sier Haugland.

Gjenåpning av Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen forteller fredag klokken 13.30 om hvordan Oslo skal gjenåpnes. Johansen sier at Oslo gjenåpnes til trinn 2 den 26. mai.

– I dag er en gledens dag for mange, sa Johansen.

Kafeer, barer og restauranter gjenåpner, ute og inne, med skjenking til klokken 22, og det nasjonale kravet til matservering med skjenking faller bort 27. mai.

Museer, kino, teater og gallerier åpnes også, men fortsatt med begrensninger på antall og avstand. Treningssentrene åpner igjen, bortsett fra for gruppetrening.

Det åpnes for arrangementer innendørs for inntil 20 personer, og utendørs for inntil 50 personer. Det gjelder også gudstjenester og andre religiøse ritualer.

Organisert trening og fritidsaktiviteter for unge under 20 år gjenåpnes også, i grupper på inntil 20 personer.

Byrådet i Oslo la i slutten av april frem en plan for gradvis gjenåpning av hovedstaden. Siden da har det blant annet blitt åpnet for flere besøkende i private hjem, og butikker og kjøpesentre er åpnet igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.