Etter stenging ned 0,38 prosent tirsdag, fortsetter fallet på Oslo Børs onsdag. Ved åpning var børsen ned over tre prosent. Etter en og en halv time hentet børsen seg inn noe, og er ned 2,57 prosent klokken 10:48.

Usikkerhet rundt effekten av koronaviruset får hovedskylden for fallet. Flere industrier sliter med begrensninger på reisevirksomhet og fabrikker i karantene.

Flyselskaper stuper

Selskaper innen reise har fått en smell på grunn av at frykt for smitte kan føre til at folk ikke kjøper billetter.

Mandag pekte aksjeeksperter DN snakket med ut flyselskaper som spesielt utsatte for denne effekten. Flyselskapet Norwegian stupe på børs tirsdag, og fallet på 13,5 prosent førte til et papirtap på 235 millioner kroner for Norwegian-toppene Bjørn Kjos og Bjørn H. Kise.

Onsdag er fortsatt aksjen i fritt fall. Rundt en og en halv time etter børsåpning var Norwegian ned nær ti prosent.

Også flyselskapet SAS sliter på børs etter at det la frem kvartalstall onsdag. Aksjen er ned 10,5 prosent timer etter børsåpning.

Nedgang i shipping og olje

Koronaviruset kan ramme veksten globalt, avhengig av hvor alvorlige konsekvensene blir. Ekspertene DN snakket med på mandag, trakk frem selskaper innen shipping, samt olje- og råvareselskaper som selskaper som kan slite med korona-effekt.

Aluminiumsprodusent Hydro er ned 2,4 prosent timer etter børsåpning. Silisiumprodusent Elkem er ned 3,7 prosent.

Innen shipping er John Fredriksen-kontrollerte Frontline er ned 4,21 prosent klokken 10:30. Golden Ocean er ned 3,38 prosent, mens BWL PG er ned 2,63 prosent.

Oljeprisen kan rammes av lavere etterspørsel som følge av en oppbremsing i verdensøkonomien. Prisen på nordsjøolje ligger onsdag på 53,99 dollar per fat, ned 1,75 prosent.

Det merkes på aksjene til oljeselskapene Equinor og Aker BP. Equinor er ned 1,69 prosent klokken 10:30, mens Aker BP er ned 2,93 prosent ved samme klokkeslett.

Kan føre til ketchupeffekt

Porteføljeforvalter Niklas Hallberg i KLP Kapitalforvaltning forbereder seg på flere uker med uro som følge av koronaviruset. Han påpeker at veksten på europeiske børser har vært svært god det siste året, og at fallhøyden derfor er stor.

– Typisk har vekstaksjer blitt høyt priset, og de aksjene reagerer mest nå i uroen. Det er aksjer som har vært populære på grunn av en eller annen form for vekst-story, men det er vanskelig å si hva som er riktig prising uten å ha fundamentale faktorer å bygge det på, sier Hallberg.

Han merker seg at uroen slår ut på hele børsen, og ikke bare i de åpenbare sektorene.

– Det vi vet er at dette er en influensa som sprer seg raskt, og at den på grunn av tiltak vil ramme økonomisk vekst. Vi er på utkikk etter aksjer som vi mener faller for mye. Før koronaviruset hadde for eksempel mange sykliske aksjer begynt å se rimelige ut og her kan det finnes muligheter nå.

Hallberg tror bølgen av salg kan føre til en ketchup-effekt når uroen legger seg.

– Det at konsumentene holder seg unna butikkene, og fabrikker ikke har kunnet produsere fordi arbeidskraft har blitt stengt ute, betyr ikke at etterspørselen ikke er der. Når den kommer tilbake, kan den gjøre det veldig fort, sier han.

Han tror ikke dette er tiden for å ta stor risiko, selv om mange aksjer nå kommer på billigsalg.

– Mitt hovedbudskap er at man ikke skal være for kjekk og bastant nå. Det gjelder å være balansert. Vi har ikke en sterk mening om markedsretningen på kort sikt midt oppe i dette. Det vi ser etter er gode relative kjøp og salg innenfor samme sektor. Dette er et marked hvor enkeltaksjer beveger seg i utakt – og det skaper muligheter for å skape noen meravkastningskroner, sier Hallberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.