Selv om det har vært en rufsete start på året, tror ikke investeringsdirektør Robert Næss at nedturen blir langvarig. Signaler om renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken har sendt aksjemarkeder i hele verden rett ned. Oslo Børs åpnet torsdag morgen ned over én prosent.

Nordea venter et sterkt år i aksjemarkedet i 2022, generelt sett, selv om man mest sannsynlig må se langt etter den samme veksten som i 2021. Det er særlig fordi de tror på fortsatt vekst i inntjeningen til bedriftene. Men blant de ulike aksjene er det store forskjeller, informerer investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Det er uvanlig store forskjeller på ventet inntjening i 2022, sier han under et presseseminar i regi av Nordea.

– Det er en all-time-high på aksjer som er høyt priset i snitt, men det er større forskjeller enn tidligere mellom vekst- og verdiselskaper.

Høyt priset

Nordea-forvalteren viser til at Oslo Børs prises til en P/E på 15,4 det kommende året, basert på forventet inntjening blant selskapene i porteføljen.

P/E står for price/earnings eller pris/fortjeneste, og nøkkeltallet indikerer hvor høy en aksjekurs er i forhold til inntjeningen i selskapet. Dersom en aksje har en P/E på ti, betyr det at aksjen koster ti ganger selskapets årsresultat etter skatt, delt på antall aksjer. Sammenligning av prismultipler brukes av investorer for å vurdere om aksjer er dyr eller billig.

I gjennomsnitt har Oslo Børs blitt verdsatt til en p/e på 12,9, opplyser Næss. Aksjene på Oslo Børs er derfor dyrere enn vanlig.

– Det er uvanlig mange selskap som er høyt priset, sier Næss.

Fortsetter høyt

Verdsettelsen til aksjene innen sektoren Næss kaller «grønn vekst» tror banken vil være aller høyest, relativt til inntjeningen. Her inngår blant annet panteselskapet Tomra og hydrogenselskapet Nel.

Med hensyn til forventet inntjeningsvekst, skal også de grønne aksjene gjøre det godt. Sektoren ventes å få en inntjeningsvekst på 504 prosent, sammenlignet med 2021.

De sykliske selskapene på Børsen, som blant annet Equinor, overrasker på inntjeningssiden.

– Flere av de sykliske selskapene har unormalt god inntjening, sier Næss.

Sykliske selskaper er selskaper som i større grad følger den sykliske utviklingen i økonomien, som energi, råvarer og finans.

Til syvende og sist har Næss et grunnleggende tips til investorer:

– Det har skjedd mye rart i aksjemarkedet, men skal man investere, så burde man se på det enkle og fundamentale: Inntjeningsvekst og verdsettelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.