Jo da, markedene vil også de neste ukene følge nøye med på smittesituasjonen og hvordan den utvikler seg, men senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning tror at solide makrotall vil påvirke markedene minst like mye.

– USA har virkelig overrasket de siste ukene, det har kommet veldig mange positive makrotall som viser at gjeninnhentingen av økonomien er på god vei. Til uken vil blant annet pmi-tallene bli viktige. De kommer til å vise en V-form, om noen makrotall skulle gjøre det, sier han til DN.

Etter å ha falt kraftig i forrige uke, endte både de amerikanske og de andre ledende børsene denne uken i pluss. Koronafrykten er ikke over, men gode makrotall og velvillige sentralbanker har bidratt til ny optimisme.

Sterke tall på løpende bånd

Positive signaler fra sentralbankene er blitt godt mottatt i markedene, spesielt i USA der Fed har lagt frem detaljene i et gigantisk program for å pumpe penger inn i næringslivet gjennom oppkjøp av selskapsobligasjoner. Samtidig har amerikanske nøkkeltall, blant annet for arbeidsledighet og sysselsetting, kommet inn bedre enn ventet denne uken. Detaljhandelen er kraftig opp og industriproduksjonen viser klare tegn til bedring, i likhet med det amerikanske boligmarkedet.

I Norge har Norges Bank og flere andre kommet med lignende analyser denne uken. De verste krisescenarioene er avblåst, og boligmarkedet er friskmeldt og vel så det.

Tall fra Europa, Japan og Kina viser også klare tegn til fremgang etter hvert som økonomien åpner opp.

De gode tallene fra USA de siste ukene styrker troen på at økonomien vil hente seg igjen raskt, påpeker Olav Chen.

– Ja, nå tyder mye på en V-formet utvikling. Vi har diskutert hva en V-form egentlig er, men hvis vi får en bnp-vekst i tredje kvartal på 10–20 prosent i USA, noe jeg tror absolutt er realistisk, er dette definitivt en kraftig oppgang, opp fra et fall på rundt 30 prosent. Og det vil jeg si er en V-form, sier han.

Tre ting markedene vil overvåke

Selv om smittetallene i enkelte stater i USA fortsatt er på vei opp og smittefrykten fortsatt er høyst reell, tviler Chen på at det vil bli en ny nedstengning av landet.

– Myndighetene vil gjøre sitt beste for å holde økonomien i gang, selv om det kommer en ny bølge. Målet er ikke bare å slå ned smitten, men å ha god nok beredskap på sykehusene, og der har USA mye bedre kontroll nå enn de har hatt tidligere, sier han.

Manges øyne vil også være rettet mot presidentvalget i USA fremover, men Olav Chen er usikker på hvordan valgkampen vil forløpe på grunn av koronasituasjonen.

– Uansett vil president Donald Trump gjøre alt han kan for ikke å lukke ned samfunnet igjen, og han kommer til å gjøre sitt beste for å få ned arbeidsledigheten enda mer fremover. Som de siste ukene, vil også markedene neste uke overvåke spesielt tre ting: Koronatallene, valgkampen og makrotall, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.