I november i fjor omtalte DN nettverksmillionæren Finn Ørjan Rismyhr Sæle (44), som fra januar 2019 til november 2019 hadde en aksjegevinst på 148 millioner kroner i direktesalgsselskapet Zinzino.

Det var Sæle og kona Hilde Rismyhr-Sæle som i sin tid grunnla selskapet i 2005. I løpet av månedene januar til november 2019 var selskapet opp 203 prosent på Stockholm-børsen, og har siden den tid steget ytterligere.

Tirsdag ettermiddag hadde selskapets aksje en kurs på 47,60 svenske kroner, som betyr nesten en dobling av det kursen var i midten av november i fjor, da aksjen handlet til 24 svenske kroner.

Gjennom Saele Invest & Consulting as sitter Sæle med familie på 9,65 millioner aksjer i Zinzino. Kursoppgangen på 99,2 prosent de siste tre månedene betyr at Sæles familieselskap nå har en papirgevinst på omtrent 218,6 millioner norske kroner siden midten av november i fjor. På litt over ett år har Sæle og hans familie en papirgevinst på 366,6 millioner kroner i direktesalgsselskapet.

På spørsmål om den eventyrlige børsoppgangen skriver Sæle følgende i en tekstmelding.

– Vi er langsiktige eiere og har veldig tro på selskapet i årene som kommer.

Samtidig har selskapet lagt frem en foreløpig salgsrapport for januar 2020. Av rapporten fremgår det at Zinzino økte den totale januaromsetningen med 43 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Vi er fornøyd med omsetningsøkningen av helseproduktene våre, samt markedsekspansjonen vi har hatt i 2019. Vi ser frem mot å fortsette veksten i 2020, skriver Sæle i en tekstmelding til DN.

Omsetningsvekst i nær alle markeder

Børsoppgangen de siste månedene kommer etter at daglig leder Dag Bergheim Pettersen i Zinzino fortalte DN i november i fjor at selskapet hadde oppjustert vekstprognosene for «tiden fremover» to ganger i løpet av 2019.

Av den ferske salgsrapporten går det frem at selskapet økte januaromsetningen i alle markeder bortsett fra to: Norden og Nord-Amerika. I det baltiske markedet økte salget med 14 prosent, fra 4,4 millioner svenske kroner i januar 2019 til 5,5 millioner svenske kroner i 2020.

Imidlertid er det «andre europeiske markeder», herunder Sentral-Europa, som hadde den største veksten i januar i år. Fra en omsetning på 14,6 millioner svenske kroner i januar 2019, var tallet i år på 35,7 millioner kroner.

Dessuten har selskapet startet driften i Australia, hvor det hadde en omsetning på 1,5 millioner i januar. Totalt omsatte selskapet for 85,3 millioner svenske kroner i januar 2020, mot 51,6 millioner i 2019.

På spørsmål om hva som skyldes den kraftige veksten, svarer Dag Bergheim Pettersen, daglig leder i Zinzino, at det skyldes flere forhold.

Blant annet trekker han frem de siste års satsing på nye markeder, markedsbearbeiding og investeringer i it-systemer, herunder e-handel og utvikling av nye nettsider.

Milliardverdsettelse

Legger man til grunn tirsdagens kurs på 47,6 svenske kroner og antallet aksjer oppgitt i den seneste kvartalsrapporten fra selskapet, har Zinzino nå en verdsettelse på 1,55 milliarder svenske kroner på den svenske minibørsen Nasdaq First North. Det er en kraftig oppgang siden DN sist omtalte selskapet, da verdsettelsen var på 764 millioner norske kroner.

Selskapet har hovedsete i Göteborg, og selger primært helseprodukter. Zinzino distribuerer sine produkter gjennom såkalt multi-level marketing – eller nettverksmarkedsføring – og har et incentivprogram der samarbeidspartnere kan belønnes med blant annet pengebonus, reiser og biler.

I juni 2018 kjøpte Sæle og kona investor Arne Fredlys luksusvilla på Snarøya til 86 millioner kroner, en handel som på det tidspunktet var årets dyreste bolighandel. Sæle er sønn av tidligere KrF-stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle og sjefredaktør Finn Jarle Sæle i den kristne ukeavisen Norge IDAG. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.