Den norske emballasje- og isolasjonsprodusenten BewiSynbra varsler ambisjon om børsnotering på Oslo Børs i løpet av fjerde kvartal. Dermed kan selskapet bli å finne på børsen før nyttår.

– Eierne av BewiSynbra anser en børsnotering av selskapets aksjer å være en viktig plattform for fremtidig vekst og er definitivt en milepæl for selskapet, sier styreleder Gunnar Syvertsen i en melding.

BewiSynbra, som har sitt utspring fra fiskerikommunen Frøya og ble etablert av Svenn Bekken og hans fetter, laksegründer Gustav Witzøe, for snart 40 år siden, har blant annet Bjørn Rune Gjelsten på eiersiden.

Foretrakk Oslo

Tidligere i år ble det kjent at Gjelsten Holding gikk inn i Bewi Synbra Group med rundt 165 millioner kroner i en rettet emisjon. Den friske kapitalen gjorde det mulig med oppkjøp av det nederlandske selskapet Synbra.

Bjørn Rune Gjelsten la 165 millioner kroner på bordet for en saftig eierandel i BewiSynbra våren 2018.
Bjørn Rune Gjelsten la 165 millioner kroner på bordet for en saftig eierandel i BewiSynbra våren 2018. (Foto: Ida von Hanno Bast)

I forbindelse med noteringen selger hovedaksjonærene, inkludert Gjelsten, seg ned i BewiSynbra.

Slik svarte investoren da DN tidligere i år spurte om han benyttet en gammel strategi om å synliggjøre verdier gjennom børsnotering;

– Ja, dette er et veldig spennende selskap der det jobbes systematisk med å ta ut synergier mellom de 24 fabrikkene i flere europeiske land, sa Gjelsten til DN på tidspunktet.

Da ble det kommunisert at målet for det fusjonerte isoporselskapet med 1100 ansatte skulle gå på Stockholm-børsen i løpet av neste år.

Styreleder Gunnar Syvertsen påpeker imidlertid i dagens melding at Oslo hele tiden har vært førstevalget.

– Ettersom røttene til selskapet og hovedaksjonæren er norsk, var Oslo førstevalget for notering av selskapets aksjer. I tillegg er flere av de største EPS-aktørene i Europa familieeide norske selskaper, sier Syvertsen i meldingen.

Ser halv milliard

BewiSynbra er en betydelig produsent av fiskeemballasje, teknisk emballasje og byggesystemer, blant annet til lavenergiboliger.

Råvaren produseres på fabrikker i Finland og Nederland, mens ferdigproduktet celleplast (EPS) med høy andel luft produseres nærmere sluttmarkedet for å unngå transportkostnader.

EPS er ofte omtalt som isopor, et varemerke eiet av produsenten Sundolitt tilhørende Sunde-familien i Ålesund.

BewiSynbra venter en omsetning i 2018 på fem milliarder svenske kroner og et justert driftsresultat før skatt, renter og avskrivninger på over 500 millioner svenske kroner basert på tallene per tredje kvartal.

Næringsklynge

Det er ikke tilfeldig at industriselskapet har sitt utspring på Frøya, der de første fiskekassene så dagens lys fra selskapet som da het Bewi, tidlig på 80-tallet.

Frøya kommune og nabokommunen Hitra er de to største havbrukskommunene i Norge.

Også den børsnoterte lakseoppdrettsgiganten Salmar, etablert av Gustav Witzøe i 1991 og i dag verdsatt til nær 60 milliarder kroner, har sitt utspring, og hjemhavn, på Frøya.

Daværende administrerende direktør i Bewi, Svenn Bekken, påpekte i et intervju med DN i 2013 at det har vokst frem en næringsklynge tilknyttet havbruk som står svært sterkt i den internasjonale konkurransen.

Bewi-gründer Svenn Bekken, her med egenproduserte fiskekasser på Frøya i 2013. Bekken er gjennom familieselskapet Frøya Invest as fortsatt største aksjonær i BewiSynbra.
Bewi-gründer Svenn Bekken, her med egenproduserte fiskekasser på Frøya i 2013. Bekken er gjennom familieselskapet Frøya Invest as fortsatt største aksjonær i BewiSynbra. (Foto: Per Thrana)

– Det er en intens kamp mellom alle aktørene om å oppnå den beste produksjonen og høyest lønnsomhet. De presser hverandre og presser oss i leverandørindustrien til kontinuerlige forbedringer, sa Bakken til DN da.

Les også: Oppdrettsklyngen Frøya/Hitra til topps (2013): – Her er det sommer hele året

Isoporkassene som spyttes ut av Bewis maskiner er hos oppdrettsselskapene i løpet av få timer. Der fylles de med laks og is og setter kursen mot kunder over hele verden i ekspressfart.

– De fleste kassene er vel kun i bruk i 15 til 20 timer før de blir skrotet. Dette synes vi er veldig synd og vi jobber nå med å utvikle løsninger som er mer miljøvennlige og kostnadsbesparende, sa Bekken til DN.

Beholder kontrollen

Børsnoteringen av BewiSynbra på Oslo Børs er planlagt til inneværende kvartal, og innebærer en rettet emisjon mot institusjonelle og profesjonelle investorer, der Bekken-familien, Gjelsten og Verdane selger seg ned.

Hovedaksjonærene Frøya Invest og Bekken-familien vil imidlertid forbli selskapets hovedaksjonær med over 50 prosent av selskapet etter notering.

I tillegg vil det bli gjort en sekundæremisjon av nyutstedte aksjer med et proveny på rundt 150 millioner svensker kroner for å redusere gjeld og styrke den finansielle fleksibiliteten inn mot selskapets oppkjøpsstrategi, fremgår det av meldingen mandag.

Børsnoteringen er betinget av godkjennelse fra Oslo Børs og Det svenske finanstilsynet, i tillegg til «gjeldende markedsforhold», ifølge meldingen.

Tilretteleggere for noteringen er Carnegie, DNB Markets og ABG Sundal Collier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Felleskitesten: Se hvilken ski som overrasket testpanelet
DN har gjennomført en test av syv ulike felleski i semirace-kategorien.
01:23
Publisert: