Investorene er ikke overbevist, og Fjordkraft-aksjen faller over fire prosent de første minuttene etter at handelen åpnet på Oslo Børs torsdag. Hovedindeksen er samtidig ned 0,6 prosent.

Strømselskapet Fjordkraft fikk netto driftsinntekter på 356,9 millioner kroner i tredje kvartal, mot 284,5 millioner kroner i samme kvartal fjor. Selskapet fikk et driftsresultat per tredje kvartal på 37,4 millioner kroner, mot 56,6 millioner kroner i fjor. Resultat før skatt endte på 28,3 millioner kroner, mot 55,5 millioner kroner samme kvartal i fjor.

– Hovedårsaken til økningen i driftsinntekter og driftsresultat sammenlignet med fjoråret er selskapets vekst som følge av oppkjøpsaktivitet. Det er et solid resultat i et krevende engrosmarked, sier Rolf Barmen, administrerende direktør i Fjordkraft i en melding.

Justert driftsresultat endte på 89 millioner kroner, mot 79 millioner kroner i tredje kvartal i fjor. Dette var på linje med Infront-estimater fra fire analytikere. De justerte inntektene var opp 29 prosent til 367 millioner kroner.

Selskapet økte også i første og andre kvartal netto driftsinntekter med henholdsvis seks og 14 prosent.

Fjordkraft skriver i en melding torsdag morgen at kraftmarkedet i tredje kvartal har vært påvirket av en kombinasjon av ekstrem prisutvikling i internasjonale energimarkeder, økte priser på utslippskvoter, samtidig med naturforhold som lite vind og lav fyllingsgrad hos produsenter.

Fjordkrafts netto arbeidskapital er noe ned, fra 218 til 44 millioner kroner fra andre til tredje kvartal.

– Det er ikke noen fare for mislighold, sier Strander.

Faste priser og oppkjøp

Fjordkraft opplyser at selskapet nå har suksess med større satsing på innkjøp av kraft på faste fremtidskontrakter – såkalt hedging. Finansdirektør Birte Strander forklarer dette med at prisene på strøm nå varierer mye mer enn før.

Men hun holder kortene tett til brystet.

– Fjordkraft vil ikke gi detaljer rundt vår hedging-strategi, sier Strander på presentasjonen av kvartalsrapporten torsdag.

Hun forklarer dette med sensitive konkurranseforhold og selskapets evne til å drive effektiv hedging.

Konsernsjef Barmen sier fremtidig vekst for selskapet hovedsakelig vil komme gjennom oppkjøp og fusjoner, ikke organisk vekst.

– Vekst gjennom oppkjøp og fusjoner vil være lettere enn organisk vekst, sier Barmen.

Slett investering

Etter børsnoteringen i 2018, steg Fjordkraft med nesten 230 prosent på to år, og selskapet ble verdsatt til nær 11 milliarder kroner. Siden da er aksjen nesten halvert, og den har i hele høst ligget rundt 50 kroner per aksje.

De høye strømprisene har altså ikke gitt noen synlige utslag i aksjekursen, selv om Fjordkraft er blant Norges største strømleverandører.

– Det har ikke vært noen god investering, sa Thomas Nielsen til DN tidligere i høst.

Han forvalter First Veritas-fondet, som er storeier i Fjordkraft Holding as med aksjer for over 40 millioner kroner.

Da sa Nielsen også at det er mer sannsynlig at Fjordkraft tjener enn taper på en energikrise, og han beskrev Fjordkraft videre som et robust selskap.

Finansdirektør Strander sa for noen uker siden at det ikke er aktuelt for Fjordkraft å kjøpe egne aksjer for å gi aksjonærene del i verdiene i selskapet.

Krangler med Forbrukerrådet

Fjordkraft er kjent for sine offensive salgsmetoder, og det er knapt en nordmann som ikke har møtt på selskapets selgere, enten fysisk eller på telefonen.

Det har fått Forbrukerrådet til å reagere, særlig fordi Fjordkraft har tatt ut søksmål mot staten for å beholde det Forbrukerrådet beskriver som «komplekse og uoversiktlige strømavtaler». Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket slår i bordet med en undersøkelse som viser at fire av ti forbrukere sier at de opplever å ha blitt lurt når de kjøpte strøm.

Ifølge Forbrukerrådet har selskapet utmerket seg negativt i flere saker, og hevder det er kjent med konkrete eksempler der kunder, som hadde avtaleformen Fjordkraft vil tilby, fikk store, overraskende strømregninger.

– Har gjort det vanskeligere

– Det er et faktum at Fjordkraft har gjort det vanskeligere å være strømkunde, har hun uttalt.

Hun mener videre det er kritikkverdig at Fjordkraft på denne måten indirekte går til søksmål mot sine egne eiere, siden det statlige Folketrygdfondet er den største enkeltinvestoren i Fjordkraft.

Fjordkraft-sjef Barmen reagerer sterkt på angrepet fra forbrukerdirektør Blyverket, og mener hun nærmest er ute på en vendetta mot selskapet.

– Hun har gjentatte ganger beskyldt Fjordkraft for å lure kundene. Det gjør vi ikke, det er usanne påstander, sa Barmen nylig til DN.

Han mener betalingsordningene det er strid om, er helt i tråd med EU-lovgivningen, og at de er en ordning som etterspørres og er til glede for mange av kundene som ønsker stabile og forutsigbare strømregninger.

DN presiserer: I en tidligere versjon av saken sto det at de svakere resultatene var knyttet til oppkjøpet av Skymobil i 2020. Det riktige er at Skymobil ble kjøpt opp i år, og at Skymobil-kundene først ble integrert fra 1. oktober i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.