Saken oppdateres.
Etter en oppløftende start på handelsåret 2021 mandag, der Oslo Børs på det meste var opp nesten én prosent, endte hovedindeksen til slutt med en nedgang på 0,8 prosent.
Tirsdag morgen falt hovedindeksen på børsen rundt 0,1 prosent fra start, og har så vidt beveget seg over på plussiden en time ut i handelen.
- Quizplattformselskapet Kahoot stiger mer enn seks prosent. Selskapet meldte om resultater for fjerde kvartal 2020 før børsåpning, et kvartal der inntektene økte med over 200 prosent. Kahoot passerte også en halv million betalende abonnenter i kvartalet.
- Hydrogenselskapet Nel faller rundt 1,8 prosent.
- Bildelselskapet Kongsberg Automotive stiger rundt 3,8 prosent.
- Saga Pure, tidligere Saga Tankers, der investor Øystein Stray Spetalen er storeier, faller rundt 5,4 prosent, og er blant børsens fem mest omsatte aksjer.
Investorer holder pusten før senatsvalget i USA
På Wall Street ble det også fall på årets første handelsdag. Den brede S&P 500-indeksen startet året med nedgang for første gang siden 2016, mens teknologiindeksen Nasdaq og industritunge Dow Jones begge falt mer enn 1,2 prosent.
I løpet av natten har fremtidsindeksene knyttet til indeksene ligget nærmest flatt, og investorene ser ut til å holde pusten i forkant av tirsdagens valgavgjørelse i delstaten Georgia. Utfallet vil nemlig avgjøre om Republikanerne beholder flertallet i Senatet, eller om Joe Biden får styre med en demokratisk kontrollert Kongress.
– Normalt er starten på et år en god periode, og det kan fortsatt bli det, men nå er det usikkerhetsmomenter. I løpet av helgen så vi dette brevet fra de ti forsvarsministrene og telefonsamtalen Trump hadde, sier investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv, som beskriver hendelsene som «absurde».
Frykt for økte skatter – blant annet
Kampen i Georgia står mellom den republikanske senatoren David Perdue og den demokratiske utfordreren Jon Ossoff, og mellom republikaneren, senator Kelly Loeffler og demokraten Raphael Warnock.
Det var under valget i november i fjor at det ble klart at det måtte omkamp til i Georgia for å avgjøre hvilket av partiene som får flertall i Senatet, etter at hverken Perdue eller Loeffler fikk mer enn 50 prosent av stemmene.
Det er to seter i Sentatet i den amerikanske Kongressen som skal fylles. Demokratene må vinne begge for å sikre flertallet, mens Republikanerne kun trenger ett.
En demokratisk kontrollert Kongress vil nemlig gjøre det mye lettere for Biden å få gjennomslag for sin politikk, mens en splittet Kongress – der demokratene kontrollerer Representantenes hus og republikanerne Senatet – vil gjøre det vanskeligere.
Den amerikanske næringslivsavisen CNBC skriver at det er en frykt for økte skatter og mer progressiv politikk med demokratene i kontroll av Senatet, men at det samtidig kan åpne for en raskere og større krisepakke, som vil være bra for markedet.
Mer lockdown
Investeringsdirektør Rein i Nordea mener det underliggende bildet på starten av året er det samme som det har vært siden mars i fjor.
– Vi skal ut av pandemien, men nå handler det imidlertid mer om at det tar tid å få rullet ut vaksiner, sier han.
– Hva tror du om børsåret 2021?
– Økonomien skal hente seg inn igjen og da pleier markedene alltid å gå. Det har man sett også historisk når nedturen i forkant har kommet av andre grunner enn en pandemi. Si at aksjer globalt og her hjemme er 15 prosent opp ved slutten av året, sier Rein.
Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets understreker at den globale smittesituasjonen fortsetter å uroe investorer.
Mandag kveld norsk tid ble det klart at Storbritannia går inn i sin tredje «lockdown», samtidig som at virusmutasjoner fra samme land er blitt oppdaget flere steder i verden. Også enda en mutasjon fra Sør-Afrika er blitt oppdaget.
– Aksjemarkedene fikk en tung start på 2021. Selv om de viktigste felleseuropeiske indeksene endte dagen i grønt, falt sentimentet gjennom amerikansk handel i går kveld. S&P 500 startet året med et fall på omtrent 1,5 prosent. Det var ingen helt klare drivere bak fallet, men den globale smittesituasjonen fortsetter å uroe investorer, skriver Grangård i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.