Med en krevende vinter i vente varsler flyselskapet Flyr kraftfulle kutt tirsdag: For å hindre at kontantene renner ut av selskapet, skal løpende utgifter reduseres med 400 millioner kroner i vinter – tilsvarende halvparten av de løpende kostnadene.

Det betyr kutt i både antall ruter og ansatte.

– En rekke populære europeiske reisemål vil tilbys gjennom vinteren, mens kun et begrenset antall innenlandsruter i Norge opprettholdes, varsler selskapet i en melding.

Flyr viser til at «den generelle reiselysten» nå er betydelig lavere enn før pandemien, ikke minst i ukedagene.

Kraftige rutekutt

– At norske myndigheter har skutt inn milliardbeløp i våre konkurrenter gjennom pandemien har heller ikke gjort situasjonen noe lettere, sier administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid.

– Dessverre er det ingen vei utenom permitteringer av gode kolleger, men vi jobber med å få på plass frivillige og tilpassede ordninger for å kunne beholde så mange som mulig, sier hun.

LIKER KRISEGREP: Det er helt riktig av Flyr å gjennomføre store kostnadskutt i vinter, mener Stig Otto Nilsen, som er nest største aksjonær i selskapet med 33 millioner aksjer.
LIKER KRISEGREP: Det er helt riktig av Flyr å gjennomføre store kostnadskutt i vinter, mener Stig Otto Nilsen, som er nest største aksjonær i selskapet med 33 millioner aksjer. (Foto: stadssalg.no)

Flyr kutter blant annet alle avganger mellom Oslo og Bodø, Evenes, Kristiansund, Stavanger og Tromsø i det meste av vintersesongen. Unntaket er enkelte «julefly», som Flyr kaller det.

Flyr har hatt et uttalt mål om en flåte på 20 fly neste år, og hadde ti fly i luften i sommer. Nå opplyser selskapet at vinterens bemanning vil tilsvare 5-6 fly, og at de opprettholder dagens innenlandsruter fra Oslo til Bergen og Trondheim.

Storaksjonær: – Fornuftig

– Jeg synes egentlig dette er fornuftig tenkt, at vi må ta ned kostnadene i en vinter som får lavere etterspørsel, sier Stig Otto Nilsen.

Hans selskap Stadssalg er i dag nest største aksjonær i Flyr med 33 millioner aksjer.

Nilsen bor selv i Bodø – blant byene som i vinter rammes av Flyrs rutekutt.

– Det blir vel da SAS på deg?

– Sånn er det. Det er pengene som styrer. Man får heller få igang lønnsomme ruter og tjene penger når etterspørselen tar seg opp igjen.

– Er det aktuelt for deg å gå inn med mer penger?

– Vi har tro på selskapet, og vurderer hele tiden om vi skal gå inn med mer.

Like fullt sier Nilsen at det er viktig at Flyr nå «på feilene som er gjort».

– Hvilke feil synes du har blitt gjort?

– Man må selvfølgelig se på prising, antall ruter og adgangstidspunkt, svarer investoren, uten å utbrodere.

Kan trenge mer penger

Siden oppstarten har Flyr allerede hentet penger i tre omganger. Så sent som i mai ble det hentet inn 250 millioner kroner, og totalt har aksjonærene spyttet inn 1,1 milliarder kroner siden etableringen i fjor vinter.

Nå kan det bli aktuelt igjen.

Flyr har engasjert meglerhusene Arctic Securities, Carnegie og SpareBank 1 Markets som finansielle rådgivere for møter med både eksisterende og nye investorer. Målet er å «styrke selskapets likviditet gjennom bruk av ulike instrumenter», melder selskapet.

Flyr begrunner de varslede kuttene med blant annet «rekordmange rentehevinger», samt høy prisvekst og høye strømpriser som gir nordmenn flest mindre å rutte med denne vinteren.

Kunder som har bestilt billetter på ruter som rammes av kuttene vil bli kontaktet direkte, og ruter som har ligget i salg fra april skal gjennomføres som planlagt, opplyser selskapet.

Flyr sier selskapet planlegger å gradvis øke rutetilbudet igjen utover våren og sommeren, og at permitterte medarbeidere kan bli kalt tilbake på jobb på kort varsel.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.