Det kriserammede flyselskapet Flyr melder torsdag morgen at det vil hente 430 millioner kroner i sårt tiltrengt frisk kapital.
Kursen settes til 0,01 kroner per aksje i det investorene bes om å spytte inn kapital i flyselskapet. Kapitalinnhentingen gjøres gjennom en rettet emisjon, som vil si at den er myntet på et utvalg blant dagens største aksjonærer eller nye investorer som ønskes velkommen i emisjonen.
Deretter kan det gjennomføres en reparasjonsemisjon på 100 millioner blant de av aksjonærene som ikke får bli med på innhentingen av de første 430 millionene.
Om Flyr lykkes med den finansielle øvelsen, kan det dermed totalt være snakk om 530 millioner kroner. Skulle imidlertid noe gå galt i reparasjonsemisjonen, vil dagens aksjonærer bli sittende med kun 1,5 prosent av selskapet. Går innhentingen av de 100 millionene rett for seg, skal dagens aksjonærer ha muligheten til å sitte med 20 prosent av det refinansierte selskapet.
Flyr-aksjen stupte 50 prosent fra start, og ble omsatt for rundt ti øre i åpningsminuttene. Fasit ved handelsslutt onsdag ble et fall på 55 prosent, til sluttkurs 12 øre.
Tar ikke andelen
Styreleder Erik G. Braathen har forpliktet seg til å stå for ti millioner kroner i emisjonen. Det utgjør drøyt 2,3 prosent av den rettede delen av emisjonen på 430 millioner kroner. Til sammenligning eier han drøyt ti prosent av dagens aksjer gjennom sitt investeringsselskap Ojada og indirekte gjennom han og hans families eierandeler i Diva Dugnad.
Allerede onsdag ettermiddag svirret det rykter rundt om på aksjemeglerbordene om Flyrs kapitalinnhenting, som er den fjerde kapitalinnhentingen siden oppstarten i fjor vinter. Ryktene oppsto da Flyr overrasket markedet med å melde om trafikktall fem dager før de egentlig skulle slippes. Og den svært detaljerte investorpresentasjonen som ble sluppet torsdag morgen bærer preg av å skulle informere skeptiske investorer.
Denne kapitalinnhentingen på 430 millioner kommer på toppen av de 1,1 milliardene som selskapet har hentet siden oppstarten i fjor vinter:
- Først hentet selskapet 600 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen i februar 2021.
- Deretter 250 millioner kroner i november 2021. Investorene betalte inn den kapitalen i januar, men allerede i mai måtte en ny emisjonen finne sted.
- Da fylte selskapet på kassen med nye 250 millioner kroner. Selskapet kansellerte senere en planlagt reparasjonsemisjon, som følge av et kraftig kursfall etter at den siste rettede emisjonen ble kjent.
Kostnadskutt
Torsdag morgen legger også Flyr frem kvartalrapporten for månedene juli til september, der kontantbeløpet opplyses å være 153 millioner kroner.
Høstmånedene har vært nær marerittaktige for flyselskapet, som tidlig i oktober kunngjorde store kostnadskutt og nedbemanninger.
Bakteppet var det selskapet beskrev som utsikter til en krevende vinter.
Selskapet skal redusere den negative kontantstrømmen med 400 millioner kroner, samtidig som at halvparten av flyene skal parkeres gjennom vinteren. Egenkapitalen var mindre enn åtte millioner kroner i ved utgangen av juni.
Etter at nyheten om kostnadskuttene sprakk stupte aksjekursen over 20 prosent påfølgende dag, og Flyrs børsverdi var beskjedne 174 millioner kroner ved børsslutt onsdag. Aksjen har falt nær 70 prosent så langt i år, og nesten 90 prosent siden toppen i april i år.
– At norske myndigheter har skutt inn milliardbeløp i våre konkurrenter gjennom pandemien har heller ikke gjort situasjonen noe lettere, sa administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid da hun meldte om kostnadskuttene.
Nær halvtomme maskiner
Selskapets trafikktall har heller ikke vært spesielt lystig lesing.
I september fraktet selskapet 198.200 passasjerer, med en fyllingsgrad på 74,1 prosent. Men for innenlandsflyvningene var fyllingsgraden på skarve 54 prosent, og kom sammen med et varsel om at selskapet venter fortsatt svak etterspørsel. Onsdag overrasket Flyr markedet med å melde om trafikktallene for oktober – fem dager før de opprinnelig skulle slippes.
– Vi går nå inn i en krevende vintersesong, der forbrukernes disponible inntekt er ventet å falle betydelig som følge av nylige rentehopp, høy inflasjon og rekordhøye energipriser. Dette treffer flyindustrien hardt, og Flyr som selskap, og vil resultere i svakere etterspørsel etter flyreiser, uttalte Flyr-sjefen Wikstrøm Frislid da septembertallene ble rapportert.
Det er gründer Erik G. Braathen som er største eier i selskapet, og han troner øverst på en aksjonærliste som er preget av en rekke private investorer. Blant andre eier også forvalter Jan Petter Sisseners fond knappe fem prosent av Flyr.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.