Siden årsskiftet er Oslo Børs opp ti prosent etter å ha endt fjoråret med nedgang, og i USA har børsene aldri vært høyere. Samtidig ris markedene av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

Det legger også norske fondssparere merke til. De seneste tallene over hvor norske sparemidler plasseres, viser nemlig at kundene har tatt noe penger ut av aksjer, men satset stort på rentepapirer, som generelt innebærer lavere risiko, og derfor også litt lavere såkalt forventet avkastning, enn aksjer.

– Det er grunn til å tro at fondskundene har tatt ned risikoen i porteføljen som følge av forventning om uro i aksjemarkedet, sier Bernt S. Zakariassen, som leder Verdipapirfondenes Forening.

Kundene økte netto sin sparing i fond med 33,3 milliarder kroner i årets seks første måneder. Aksje- og aksjedominerte fond var ned 2,7 milliarder kroner, mens obligasjons-, pengemarkeds- eller andre rentefond opplevde en økning på 36,1 milliarder kroner.

En av dem som nøt godt av det, var Fondsfinans Kapitalforvaltning, som hadde en økning i hvor mye penger de forvalter, på 37 prosent i perioden, størst vekst i Norge.

– Det var våre to høyrentefond og vårt nordiske aksjefond som hadde størst vekst, forteller kommunikasjonsansvarlig Eivind Otnes i Fondsfinans.

Kommunikasjonsansvarlig i Fondsfinans Kapitalforvaltning, Eivind Otnes, forteller at de har hatt en sterk fremvekst på sine rentefond.
Kommunikasjonsansvarlig i Fondsfinans Kapitalforvaltning, Eivind Otnes, forteller at de har hatt en sterk fremvekst på sine rentefond. (Foto: Pressebilde)

Flokker til rentefond

Proffkunder, som forsikringsselskaper, pensjonskasser, kommuner og stiftelser, sto for om lag 20 milliarder kroner av økningen i norske fond i halvåret.

Zakariassen i Verdipapirfondenes forening oppfordrer mange til å ha rentefond som en del av porteføljen.

– Rentefond er noe vi råder mange til å ha i sin portefølje, og for privatinvestorer bør det være en del av den månedlige sparingen, forteller han.

Fondsfinans Kapitalforvaltning opplevde en vekst for sitt kredittfond med 88 prosent, mens deres high yield-fond, som investerer i obligasjoner fra selskaper som ikke har den tryggeste kredittratingen, økte med 53 prosent.

Fondsfinans økte i halvåret sin forvaltningskapital til 5,4 milliarder, og det var mest fra nye kunder pengene kom.

– Vi tror at årsaken til den gode nytegningen er at våre fond har levert god avkastning over tid, og at vi generelt har konkurransedyktige kostnader, sier Otnes.

«Som å gå tur med hunden»

Selv om børsene i verden er priset på historiske nivåer, er ikke Fondsfinans redd for fremtiden.

– Mange aksjemarkeder er fremdeles et stykke unna all-time high-nivåene fra i fjor, og det kan være rom for en videre oppgang. Men det er en usikkerhet om utviklingen i geopolitikk og påvirkningen dette kan få for proteksjonisme, og dermed aksjemarkedene, skriver fondets investeringsdirektør, Odd Hellem, i en epost.

Han skriver videre at de ser betydelig oppside i sektorer som er blitt rammet av handelskonflikten mellom USA og Kina.

– Det var i første halvår en stor forskjell i utviklingen mellom enkeltaksjer. Sektorene som har vært hardest rammet av handelsuroen, har nå et potensial for betydelig oppside dersom handelskonflikten skulle avta fremover. Usikkerheten rundt geopolitikk kan være en årsak til at flere ønsker å investere i rentemarkedet, skriver Hellem.

Zakariassen vil ikke spå om fremtiden og trekker frem et bilde på den langsiktige investeringsfilosofien han mener investorer må ha:

– Langsiktig sparing er som å gå tur med hunden i parken. Hunden vil løpe frem og tilbake, som symboliserer de kortsiktige svingningene, og eieren vil til slutt gå sammen med hunden ut av parken i den andre enden, som symboliserer den langsiktige trenden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.