Ivar Løge er mest kjent som Norges postordrelegende gjennom selskapet Concentra som han startet tilbake i 1968, men har siden 1980-tallet også vært en storspiller på Oslo Børs.
Selv om mesteparten av hans formue på én milliard kroner er plassert utenfor børs, har han de siste få årene vært tungt investert i norske forbrukslånsbanker.
Men ikke nå lenger.
Frykter reguleringer
– Jeg er omtrent helt ute av forbrukslånsbankene. Jeg har bitte litt igjen i Komplett Bank, men ikke i Bank Norwegian. Det siste solgte jeg for et par uker siden. Investeringen har vært veldig bra, sier han.
Løge har nå solgt seg ut fordi han frykter regulering av forbrukslån vil bremse veksten og lønnsomheten til bankene.
– Jeg tror det kan være fare for at det som skjer i Norge sprer seg til Finland, og det vil ikke være bra for forbrukslånsbankene. Når man nå ser hva lånetapene utgjør, så tror jeg det er en sektor som man ikke skal være særlig investert i fremover, sier investoren.
Store utlån har, tillegg til økende bruk av kredittkort fra tradisjonelle banker, gjort at nordmenns forbrukslån- og kredittkortgjeld i år har passert 110 milliarder kroner.
Det har gjort at Finansdepartementet har sendt ut forslag om en forbrukslånsforskrift på høring. Den innebærer blant annet at inntekt og formue skal sjekkes opp mot et gjeldsregister, at det ikke skal gis lån til personer som ikke kan dekke normale utgifter etter fem prosent renteoppgang, og at det ikke skal innvilges lån med løpetid over fem år.
Økte utlånstap
Forbrukslånsbankene har hatt en massiv vekst i sine utlån de siste årene. Inntektene og lønnsomheten har føket i været, men det samme har også utlånstapene. Hittil i år har Norges største forbrukslånsbank, Bank Norwegian, hatt utlånstap på 743 millioner kroner. Det er økning fra 473 millioner kroner i samme periode i fjor.
Godt over en tredjedel av utlånstapene til Bank Norwegian kommer fra Finland.
Også konkurrentene Komplett Bank og Monobank har økt utlånstapene kraftig fra i fjor. Hittil i år er tapene på henholdsvis 176 og 62 millioner kroner.
Økte tap og mulige reguleringer har gitt seg kjenne i aksjekursen til bankene:
- Bank Norwegian har falt 24 prosent i år.
- Komplett Bank har falt 31 prosent.
- Monobank har falt 53 prosent.
Den to år gamle forbrukslånsbanken Brabank gikk på børs i august og har så langt falt 32 prosent.
Fra bank til fisk
Investeringen i forbrukslånsbankene har imidlertid vært en deilig affære for Løge.
– I Komplett Bank hadde jeg på det meste i overkant av 60–70 millioner kroner, og der har jeg realisert gevinster på i overkant av 45 millioner. Bank Norwegian har jeg ikke i hodet. Det har vært en bra gevinst der også, men ikke i nærheten av Komplett Bank, sier han.
I fjor tjente Løge 98 millioner kroner før skatt gjennom sitt selskap Ivar Løge as.
Det siste året har investoren satset stort på laks, som nå utgjør rundt 30 prosent av aksjeporteføljen hans. Det kan bli nok en deilig affære. Sjømatsektoren har nemlig gått som en kule i år.
I juli hadde Løge investert mer enn 50 millioner i lakseoppdrett, der Marine Harvest og Salmar utgjorde mesteparten. De to selskapene har så langt i år steget henholdsvis 51 og 100 prosent på børsen.
Oljefondet og Warren Buffett
Suksessen bak supergevinstene i kapitalmarkedene tilskriver investoren sin Oljefondet-strategi. Akkurat slik som Oljefondet har Løge 60 prosent av porteføljen i aksjer og 40 prosent i rentebaserte verdipapirer. Litt av suksessen tilskriver han også den 88 år gamle finanslegenden Warren Buffett.
– Jeg har tro på Warren Buffett som sier at han bruker 80 prosent av sin oppegående tid på å lese, og sier nei til nesten alt han får av intervjuer. Å være investor med såpass stor portefølje krever sin mann fullt og helt. Det er ingen ni til fire jobb, sier han.
– Hva bruker du din formue på én milliard til?
– Jeg lever godt, har hus i Frankrike og tilbringer vinteren i varmere land. Sånn luksustilværelse har jeg ikke noe sans for. Det viktigste for meg er å være i jobb og aktivitet, sier Løge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.