I etttida på torsdag kom nyheten om at regjeringen var blitt enige med Venstre og Pasientfokus om en grunnrenteskatt på havbruk. Regjeringen nedjusterte det opprinnelige forslaget om å ha en skattesats på 35 prosent ned til 25 prosent.

Nyheten ble tatt godt imot av investorer som har sendt aksjekursen for de største lakseselskapene kraftig oppover. Klokken 13.30 så børsutviklingen slik ut:

  • Atlantic Sapphire 7,3 prosent.
  • Austevoll Seafood 9,3 prosent.
  • Bakkafrost 0,1 prosent.
  • Grieg Seafood 9,5 prosent.
  • Lerøy Seafood 9,0 prosent.
  • Mowi 7,1 prosent.
  • Salmar 9,7 prosent.

Med støtte fra Pasientfokus og Venstre fikk forslaget støtte fra 85 stortingsrepresentanter og nådde minimumskravet for flertall.

Fall i oljeprisen

Da Oslo Børs åpnet steg hovedindeksen 0,1 prosent torsdag morgen. Interiørkjeden Kid falt seks prosent etter å lagt frem tall fra første kvartal, mens Aker BP steg 1,8 prosent etter å ha meldt om betydelig oljefunn.

Samtidig falt prisen på nordsjøoljen (brent spot) 0,5 prosent i morgentimene, og lå da på 77,9 dollar.

Utover dagen fortsatte oljeprisfallet med 1,5 prosent. Aksjekursen for flere oljeselskaper begynte å falle i tolvtida:

  • Equinor falt 0,15 prosent.
  • Vår Energi falt 1,5 prosent.
  • Aker BPs oppgang ble redusert til 0,4 prosents økning.

Aker BP meldte torsdag morgen at det har funnet et «betydelig oljefunn» i Nordsjøen, i forbindelse med ferdigstillelsen av Øst Frigg-brønnen, som ligger i Yggdrasil-feltet i Nordsjøen.

De foreløpige estimatene indikerer en økning i bruttovolumet på mellom 40 til 90 millioner fat oljeekvivalenter, mot de tidligere anslagene på mellom 18 og 45 millioner fat oljeekvivalenter, opplyser selskapet.

– Vi er svært fornøyde med resultatet fra denne brønnen. Funnet vil bli evaluert som et potensielt tillegg til Yggdrasil-utviklingen, som vi ser ytterligere oppside på, sier Per Øyvind Seljebotn, direktør for leting og utvikling i Aker BP, i en børsmelding.

Kursfall for Kid

Kid rapporterte torsdags morgen om førstekvartalstall som viste at kjeden hadde et tap på 57 millioner kroner.

Minusresultatet skyldtes en marginal vekst i inntektene og økte kostnader over hele linjen. I tolvtida på torsdag hadde aksjefallet endret seg fra seks prosent til fire prosent.

Norwegian-aksjen steg med 0,8 prosent. Så langt har aksjekursen til flyselskapet steget over 70 prosent i år.

Ingen løsning i USA

I USA var det en liten nedgang på Wall Street i går hvor S&P 500-indeksen endte ned 0,7 prosent, Dow Jones endte ned 0,8 prosent, og Nasdaq falt 0,6 prosent.

Det amerikanske markedet er påvirket av diskusjonene i Washington om gjeldstaket i USA vil heves.

Onsdagens forhandlinger om gjeldstaket, som bestemmer hvor mye penger USA kan låne, ble rundet av like etter børsens stengetid. Republikanernes speaker, Kevin McCarthy, uttalte tidligere onsdag at partene fortsatt sto langt fra hverandre, men at han likevel hadde tro på en løsning før en finansielle katastrofe bryter ut.

– Vi vil komme til enighet, jeg tror presidenten innser at han må bruke mindre penger, sa McCarthy.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.