Det var bred oppgang på Oslo Børs og på de europeiske børsene mandag. Oljeserviceindeksen falt imidlertid noe tilbake.

Oppgangen mandag kom etter valget i Frankrike søndag, som Emmanuel Macron gikk seirende ut av. Macron fikk 23,9 prosent av stemmene i første runde i presidentvalget, mens Marine Le Pen fikk 21,4 prosent, ifølge det franske innenriksdepartementet. Macron ventes å slå Le Pen i andre runde. I en måling utført av Ipsos søndag får Macron 62 prosent oppslutning, mens Le Pen får 38 prosent, ifølge Financial Times.

Paris CAC 40-indeksen var mandag ettermiddag opp rundt fire prosent, mens den tyske DAX-indeksen steg 3,3 prosent. Franske tiårige statsrenter falt i underkant at 0,1 prosentpoeng, til 0,83 prosent, mens tyske tiårs statsrenter steg 0,09 prosentpoeng til 0,34 prosent.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets mener at det først og fremst er lettelse over at det nå er lavere sannsynlighet for at Frankrike skal gå ut av euroen og EU, heller enn begeistring for Macron, som ligger bak reaksjonen i markedene.

- Basert på alt av meningsmålinger ligger det nå an til at EU-vennlige Macron nå skal vinne. Jeg tror de fleste tar det som et fait accompli, sier Tunaal til TDN Finans.

Tunaal mener man nå ser en større trend der fløypartiene i Europa får mindre oppslutning enn tidligere antatt.

– Man må se det franske valget i sammenheng med det nederlandske. Der var Geert Wilders hausset opp på forhånd, men kom ikke så bra ut i valget likevel. Med sentrumskandidaten Macron i Frankrike har vi nå hatt to valg på rappen der de ekstreme har gjort det mindre bra enn det lenge kunne se ut som, sier Tunaal.

Aksjestrategen i DNB Markets mener det også er betryggende at meningsmålingene stemte bra med utfallet i valget.

- Målingene bommer når velgernes adferd avviker veldig fra normalen. At målingene stemte viser at vi er litt mer tilbake til det normale, sier Tunaal.

Nordea Markets viser i sin ukerapport til at globale aksjer steg forrige uke og at fokus rettes mot rapporteringssesongen.

«Globale aksjer endte opp to prosent målt i norske kroner, og ettersom rapporteringssesongen har startet på en positiv note ser vi at den underliggende optimismen i aksjemarkedet er intakt», skriver meglerhuset.

VIX-indeksen, som måler forventningen til volatiliteten i markedet på kort sikt, var ned over 20 prosent mandag ettermiddag.

DNB var blant aksjene som trakk hovedindeksen på Oslo Børs mest opp mandag. Goldman Sachs skrev i en oppdatering fredag at de venter en økning i DNBs netto renteinntekter på i overkant av to prosent i første kvartal 2017, mot foregående kvartal. Goldman Sachs nedjusterer kursmålet for DNB fra 164 kroner til 162 kroner og fastholder nøytral-anbefalingen.

DNB endte opp 2,5 prosent til 137,30 kroner.

Analytikerne i Morgan Stanley har ifølge en oppdatering mandag gjort en gjennomgang av de amerikanske oljeserviceselskapene som har lagt frem førstekvartalsrapporter. Meglerhuset merker seg at rapportene hittil har vært blandet og at hovedkonklusjonen er at fundamentalene i USA fortsetter å bedre seg, mens utsiktene internasjonalt fortsetter å være usikre.

Morgan Stanley-analytikerne merker seg imidlertid at subsea-segmentet i Schlumberger-datterselskapet Cameron International rapporterte sterk ordreinngang for andre kvartal på rad på fredag.

De tolker det som et positivt tegn for sektoren, og poengterer at meglerhuset venter en økning i endelige investeringsbeslutninger for subsea-prosjekter i 2017.

Oljeservicesektoren var ned 1,23 prosent på Oslo Børs mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,23 prosent til 691,44 poeng, omsatt for 3.538 millioner kroner.(Vilkår)