Den tidligere økonomiministeren Emmanuel Macron vant søndag det franske presidentvalget med 66,06 prosent av stemmene over høyrepopulistiske Marine Le Pen.

Markedene fryktet på forhånd en seier til Le Pen som i valgkampen lovet å skrote euroen og melde Frankrike ut av EU. Med en seier til den EU-vennlige Macron, som etter sin tid i investeringsbanken Rothschild CIE fikk tilnavnet «finansens Mozart», puster markedene lettet ut, skriver Marketwatch.

De fleste asiatiske børser åpnet opp mandag morgen etter presidentvalget i Frankrike søndag. Nikkei-indeksen er opp 2,31 prosent mandag formiddag. 
De fleste asiatiske børser åpnet opp mandag morgen etter presidentvalget i Frankrike søndag. Nikkei-indeksen er opp 2,31 prosent mandag formiddag.  (Foto: TORU YAMANAKA/AFP/NTB Scanpix)

Macrons seier sender asiatiske børser opp mandag morgen, og flere analytikere venter positive tall fra eurosonen fremover.

Optimisme i europeiske markeder

– Selv om markedet i stor grad har tatt en seier til Emmanuel Macron for gitt, vil et uttrykk for lettelse over at det endelige resultatet er klart prege verdens finansmarkeder nå og utover uken. At Macron slo Le Pen med en margin så høy som på 30 prosentpoeng er nok også mer enn de fleste hadde turt å håpe på, skriver strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management i en oppdatering.

Hun venter at europeiske børser vil åpne pent i pluss mandag.

En rekke analytikere nyhetsbyrået Bloomberg har vært i kontakt med etter valget er også optimistiske til europeiske markeder.

– Dette vil tillate investorer å fokusere på eurosonens økende solide ekspansjon og attraktive verdier, skriver viseformann Krishna Guha i Evercore ISI.

Analytikere i BlackRock Investment Institute er ifølge Bloomberg positive til europeiske aksjer og tror redusert politisk risiko vil hjelpe investorer til å fokusere på regionens bedrede vekstmuligheter.

Var kraftig priset inn

Seniorøkonom Kyrre Amdal i DNB Markets skriver i mandagens morgenrapport at den politiske risikoen i Europa har avtatt noe med Macrons seier i Frankrike og Tysklands forbundskansler Angela Merkels nedgang har snudd, og at det har gitt en sterkere euro.

Kronens svekkelse mot euro den siste tiden har overrasket flere norske analytikere, men flere har pekt på redusert politisk risiko i Europa som en mulig faktor.

Kronen har mandag morgen styrket seg svakt mot euroen, etter at den på et tidspunkt i slutten av forrige uke var på sitt svakeste nivå mot euro siden april 2016.

Sjefanalytiker Holger Sandte i Nordea Markets mener en Macron-seier var kraftig priset inn i markedene etter første valgrunde, og at markedsreaksjonene derfor ikke har vært de helt store.

Tror han starter opp steg for steg

Han tror Macron økonomiske prosjekt for Frankrike ikke vil starte hardt og brutalt, men steg for steg. Dette er noen av hovedelementene Sandte lister opp fra Macrons plan for å bedre landets økonomi:

  • Mål: arbeidsledighetsrate på syv prosent innen 2022.
  • Mer fleksibilitet i selskapenes bestemmelser av arbeidstid.
  • Skattelette for overtidsarbeid.
  • Å kutte i offentlig pengebruk med tre prosent av bnp innen 2022.
  • Kutte i selskapsskatt fra 33,3 prosent til 25 prosent innen 2022.
  • Skape en universale systemer for pensjons- og arbeidsløshetsforsikringer.
  • Offentlig investeringsplan på 50 milliarder euro over fem år.

Fredag steg den franske CAC 40-indeksen til sitt høyeste nivå siden 2008. (Vilkår)

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: