– Europeiske aksjer har underliggende positive utsikter. Når mye av den politiske risikoen i Frankrike forsvant på søndag er det naturlig at markedet får seg et løft, sier Nordea Markets-strateg Ingvild Borgen Gjerde til TDN Finans.

Gjerde viser til at selskapene i Europa er ventet å levere sterkere resultatutvikling enn de amerikanske i år.

– Med redusert politisk risiko, ligger det derfor an til at europeiske aksjer skal overgå de amerikanske fremover, argumenterer Gjerde, samtidig som hun minner om at de europeiske har litt å ta igjen, etter et svakt år i fjor.

Men selv om Nordea Markets-analytikerne er grunnleggende positive til europeiske aksjer fremover, advarer strateg Gjerde om at det fortsatt eksisterer noen mulige skjær i sjøen som investorene gjør lurt i å holde øye med fremover.

– Det største potensielle skjæret er ledervalget i regjeringspartiet i Italia i helgen. Ettersom det stor intern splid mellom fløyer i partiet, er det verst tenkelige scenarioet at hele partiet kan splittes. I så fall vil det bli satt store spørsmålstegn ved hva som skjer ved neste valg, som eventuelt vel holdes i løpet av 2017 eller tidlig 2018, sier Gjerde.

– Det virkelig store skjæret blir da om et EU-fiendtlig parti klarer å komme til makten til Italia, poengterer hun.

Norsk Hydro-aksjen trakk hovedindeksen mest opp

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,02 prosent til 698,52 poeng, omsatt for 3.459 millioner kroner.

På Oslo Børs var det Norsk Hydro-aksjen som trakk hovedindeksen mest opp. 

Hydro-aksjen steg 3,0 prosent til 53,25 kroner tirsdag, omsatt for 363 millioner kroner på Oslo Børs. 

Konkurrenten Alcoa steg etter offentliggjøring av sin kvartalsrapport mandag kveld, og Goldman Sachs har plassert Hydro på sin «conviction buy»-liste tirsdag.

Goldman Sachs-analytiker Eugene King mener at Hydro er godt posisjonert ettersom Kina forplikter seg til å redusere sin aluminiums- og aluminakapasitet i vintersesongen, skriver The Fly on The Wall.

Samtidig meldte Alcoa i kvartalsrapporten sin sent på mandag at selskapet anslår et globalt aluminiumoverskudd mellom 300.000 og 700.000 tonn i 2017, ned fra tidligere 400.000-800.000 tonn.

Alcoas konsernsjef Roy C. Harvey uttalte i forbindelse med kvartalsrapporten at selskapet ser en bedret konkurransesituasjon for aluminiumprodusenter utenfor Kina sammenlignet med produsenter i Kina fremover, på grunn av divergerende kostnadstrender.

Alcoa venter et aluminiumoverskudd i Kina i 2017 på 1,9-2,1 millioner tonn, mot 2,1-2,3 millioner tonn i forrige kvartalsrapport. Konsernsjef Harvey understreker at tilbudssiden i Kina fortsatt er usikker.

Venter at aluminiumsprisen vil stige

Citigroup skriver i en analyse tirsdag at kinesisk aluminiumsproduksjon kan komme til å bli høyere enn markedets og meglerhusets egne forventninger for 2017. I mars i år slo de kinesiske produsentene alle tidligere rekorder med en produksjon på 3,8 millioner tonn, og for første kvartal er produksjonen opp 22 prosent på årsbasis til ni millioner tonn. Citi skriver at en slik produksjon trolig vil forhindre et globalt underskudd i 2017.

Citigroup venter at aluminiumsprisen vil stige fra 1.856 dollar pr tonn i første kvartal 2017 til en topp på 1.990 dollar pr tonn i andre kvartal, før prisen gradvis faller mot en bunn i tredje kvartal 2018 på 1.850 dollar pr tonn. Meglerhuset understreker at det vil være kuttpolitikken i Kina som til slutt avgjør prisutviklingen.

Mens Oslo Børs altså steg 1,02 prosent, var Eurostoxx 50-indeksen opp rundt 0,30 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.