Både Oslo Børs og de store børsene i Europa falt onsdag før rentebeslutningen til Den amerikanske sentralbanken og påfølgende pressekonferanse med sentralbanksjef Janet Yellen.

Beslutningen blir offentliggjort klokken 20.00. 

Alle de 103 deltakerne i Bloombergs konsensus forventer at intervallet for styringsrenten blir høynet fra 0,25-0,50 prosent til 0,50-0,75 prosent. Der det gjenstår spenning, er rundt rentebanen for 2017 og videre, samt kommentarene til Janet Yellen om den amerikanske økonomien.

«Investorene er typisk forsiktige før det kommer avklaringer fra Fed, og i dag gjelder det i enda større grad enn til vanlig, som en følge av forventningene til renteøkning og oppdatert rentebane», skriver Accendo Market ifølge Bloomberg News.

Ny boliglånsforskrift

På Oslo Børs var det Norsk Hydro, Telenor og DNB som tynget spesielt.

DNB-aksjen falt onsdag. Regjeringen har fastsatt en ny boliglånsforskrift som skal gjelde fra 1. januar 2017. Det innføres enkelte tilstramminger, men egenkapitalkravet ved kjøp av bolig er imidlertid uendret, og bankene skal fortsatt ha fleksibilitet når de gir boliglån.

Analytiker Christoffer Adams i SEB og analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities mener at den nye forskriften kun vil ha begrenset effekt på DNB.

-Boliglånforskriften var ganske på linje med det som var ventet i forkant, det meste var kjent fra før. Forskriften er faktisk litt mildere enn det som var foreslått og ventet, sier Adams til TDN Finans.

De nye forskriftene stiller strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften øker kravet til 40 prosent.

«DNB har sterk tilstedeværelse i hele landet. Vi kjenner ikke eksakt andel som er lånt ut til utleie, men andelen er relativt lav og bankens praksis er allerede streng på dette området. For låntakere som investerer i bolig nummer to og tre kan man også øke lån-til-verdi-betingelsen på egen bolig i mange tilfeller», skriver Svingen i Arctic.

Når det gjelder dagens kursfall for DNB-aksjen påpeker Svingen at den har vært svak de seneste dagene, og at resten av nordisk finanssektoren også faller i dag.

DNB-aksjen falt -1,0 prosent torsdag til 134,00 kroner.

Hydro nedgradert

Norsk Hydro var blant aksjene som tynget hovedindeksen i Oslo mest. J.P. Morgan har nedgradert aksjen til undervekt fra nøytral og kuttet kursmålet til 33,50 kroner fra 37,0 kroner.

JP Morgan-analytikerne skriver at deres estimater for 2017 er åtte prosent under konsensus, men legger til at Hydros utbytteprofil er fornuftig.

Hydro falt 2,1 prosent onsdag til 41,30 kroner.

Nordea Markets høyner kursmålet på Yara International til 340 kroner fra tidligere 290 kroner. Hold-anbefalingen gjentas.

Selv om nitrogengjødselmarked er tøft og mest sannsynlig vil lide av et overtilbud i 2017 og 2018, er det i det korte bildet reddet av en betydelig oppgang i steinkullprisene, skriver Nordea Markets i en oppdatering onsdag.

Meglerhuset skriver at hold-anbefaling er tettere på en salgsanbefaling enn en kjøpsanbefaling. Nordea Markets tror det imidlertid er for tidlig å nedgradere aksjen, ettersom de venter oppjusteringer på inntjeningsestimatene i markedet i tiden fremover.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned -0,38 prosent til 680,92 poeng, omsatt for 3.216 millioner kroner.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.