Statoil og DNB, selskapene med henholdsvis høyest og nest høyest børsverdi i Norge, tynget utviklingen på Oslo Børs tirsdag. 

I Europa steg børsene etter at Italias største bank, Unicredit, lanserte en større restrukturering. Markedet så tilsynelatende ut å like Unicredits plan, og aksjen var opp over ti prosent. Den europeiske banksektoren fulgte også etter, og støttet den positive utviklingen på de store europeiske børsene.

Mener DNB-aksjen begynner å bli dyr

I Norge falt imidlertid finanssektoren på Oslo Børs, spesielt tynget av DNB-aksjen, som endte ned 1,5 prosent til 138,80 kroner.

Analytiker Geir Kristiansen i Beringer Finance viser til at DNB har vært svært sterk de siste månedene, og at det ikke er unaturlig at den faller mer enn markedet.

-Aksjen begynner også å bli dyr, noe som gjenspeiles i at mer enn halvparten av analytikerne som dekker aksjen har den på hold eller salg, sier han.

Kristiansen legger til at Beringer Finance har en hold-anbefaling på DNB-aksjen.

Arctic Securities har tirsdag nedgradert DNB til hold fra kjøp. Kursmålet høynes imidlertid til 142 kroner, fra tidligere 133 kroner.

Meglerhuset viser til at det nå kun er 3-4 prosent oppside til det nye kursmålet. Det pekes også på at DNB-aksjen har steget 15 prosent siden meglerhusets tredjekvartalsoppdatering og 30 prosent hittil i år.

Arctic har oppdatert sine DNB-estimater etter avtalen i Stortinget mandag om en ekstra arbeidsgiveravgift for finanssektoren. DNB opplyste på kapitalmarkedsdagen i november at arbeidsgiveravgiften vil føre til rundt 400 millioner kroner i ekstrakostnader for DNB.

DNB-aksjen ble omsatt for 315 millioner kroner på Oslo Børs hittil tirsdag.

Opptur for Frontline 

Nordea Markets skriver i et kundenotat at avtalen mellom de elleve oljelandene som ikke er medlemmer av Opec om å kutte oljeproduksjonen ikke vil ha noen stor påvirkning på markedet for skipsfrakt av råolje.

Nordea-analytikerne mener imidlertid at det vil være større fokus på om Saudi-Arabia vil kutte mer enn de allerede har kommunisert, ettersom ethvert kutt fra Saudi-Arabia eller andre land i Midtøsten vil kunne svekke etterspørselen for VLCCer.

«Vi har tidligere kommunisert at et produksjonskutt fra Opec - hvis det blir implementert - har potensial til å svekke VLCC-etterspørselen med tre prosent. Uansett, så mener vi at fraktratene til tankskip vil kollapse innen første kvartal av 2017 på grunn av en betydelig flåtevekst på 7,6 prosent i 2016 og 9,1 prosent i 2017», skriver meglerhuset i en oppdatering tirsdag.

Nordea fortsetter derfor å være negative til Frontline og fastholder salgsanbefaling med kursmål på 37 kroner.

Tankrederiet Frontline steg tirsdag 3,3 prosent til 65 kroner.

Rekordhøy alu-produksjon

Ellers viste industriproduksjonstall fra Kina tirsdag at veksten holder seg oppe, og er i tråd med det offisielle vekstmålet på 6,5 til syv prosent, mener Handelsbanken Capital Markets.

Kinesisk aluminiumproduksjon steg til det høyeste nivået noen sinne i november. Den markerte aluminiumsprisoppgangen gjør at flere smelteverk gjenopptar produksjonen. Ettersom Kina har økt eksporten av både aluminium og aluminiumprodukter, mener Commerzbank at markedet er godt forsynt.

Hydro var opp 0,1 prosent til 42,18 kroner, omsatt for 260 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,37 prosent til 683,53 poeng, omsatt for 3.748 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.