Det John Fredriksen-dominerte tankskipsrederiet Frontline, og den Herbjørn Hansson-dominerte konkurrenten Nordic American Tankers, vil kunne tjene på eventuelle oljesanksjoner fra USA mot Venezuela, mener analytikere.

USAs finansdepartement opplyste mandag kveld at de innfører nye sanksjoner mot Venezuelas president Nicolás Maduro, i stedet for landet som helhet, der departementet fryser alle Maduros eiendeler som faller under amerikansk jurisdiksjon.

Analytikere sier likevel at det fortsatt er sannsynlig at sanksjoner mot landets oljesektor kan bli innført, skriver CNBC, som opplyser at ett av tiltakene USA angivelig vurderer mot landet er eksportforbud av amerikansk lettolje til Venezuela. Dersom dette blir vedtatt kan Venezuela bli nødt til å importere råvaren fra land som Libya, Algerie og Nigeria.

– Faktum er at amerikanske forsyninger er fem dager fra Venezuela, mens disse andre tilbyderne er flere uker unna, sier Andrew Lipow i Lipow Oil Associates til CNBC.

Ifølge Lipow vil tankrederier som Frontline og Nordic American Tankers nyte godt på de eventuelle sanksjonene, ettersom fraktrutene nødvendigvis blir lengre.

– Kostnadene vil dermed øke, fastslår Lipow.

Frontline-aksjen falt 1,3 prosent til 44,50 kroner pr aksje, omsatt for 23 millioner kroner på Oslo Børs.

Best avkastning i forhold til risiko

Ellers er Pareto Securities ute med oppdatering om tørrbulkshipping, hvor meglerhuset argumenterer for at dette fortsatt er shipping-segmentet med best avkastning i forhold til risiko. Også konsulenthuset Drewry har et positivt syn på segmentet og venter at charter-ratene vil fortsette å stige på fast etterspørsel og kontrollert flåtevekst, skriver Hellenic Shipping.

Datoen for implementeringen av International Maritime Organizations (IMO) krav til systemer for ballastvannbehandling (BWMS) ble nylig utsatt med to år, og som følge har Drewry nylig revidert ratene-anslagene på kort sikt, ifølge Hellenic Shipping.

Drewry tror utsettelsen vil føre til færre skrapinger av skip, og dermed høyere flåtevekst, men venter at ratene vil stige ettersom de ser en høyere vekst i fraktetterspørselen enn flåten.

Golden Ocean-aksjen steg 1,7 prosent, mens Songa Bulk-aksjen steg 0,3 prosent.

Oljeprisene litt ned igjen

I oljemarkedet har oppsvinget i prisene tilsynelatende nådd slutten for denne gang. Prisen på amerikansk lettolje har falt tilbake under 50 dollar fatet igjen, mens nordsjøolje har kommet ned på 51-tallet fra den ferskeste toppen på snaue 53 dollar.

Nedgangen i prisene kom etter at det ble meldt at den amerikanske oljebransjeorganisasjonen API rapporterte at råoljelagrene i USA overraskende steg i forrige uke.

Ifølge API-statistikken, steg det samlede lagertallet med 1,78 millioner fat. Lagrene ved leveransepunktet Cushing i Oklahoma steg 2,56 millioner fat.

Den rapporterte økningen i lagrene kom kun kort tid etter at analysefirmaet JBC Energy meldt om at oljeproduksjonen i Opec estimerte å ha økt med 210.000 fat pr dag i juli, sammenlignet med juni.

– Realiseringen av at Opec-produksjonen er på sitt høyeste nivå i år underkutter noe av den nylige styrken (i oljeprisene). Jeg tror det er mye skepsis i markedet, sa John Kilduff i Again Capital til Wall Street Journal (WSJ).

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,26 prosent til 735,45 poeng, omsatt for 3.211 millioner kroner.(Vilkår)


Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: