Frontline, der milliardær John Fredriksen er største eier, har kommet til endelig enighet med Euronav om den tidligere omtalte fusjonen av de to selskapene.

Det fremgår av en melding mandag morgen.

Avtalen har fått enstemmig oppslutning av styrene i både Frontline og Euronav. De to selskapene hadde samlet en omsetning på om lag 668 millioner dollar i 2021.

Som tidligere kommunisert vil det nye selskapet fortsette under Frontline-navnet, og være notert på Euronext Brussel, Oslo Børs og i New York. Samtidig går det frem at selskapets hovedkontor flyttes til Kypros.

Det formelle tilbudet til aksjonærene er ventet å komme i fjerde kvartal i år, før fusjonen deretter vil gjennomføres så fort som mulig.

– Denne transaksjonen vil lage en klar markedsleder innen tankindustrien, og vil posisjonere det sammenslåtte selskapet for å fortsatt kunne skape aksjonærverdier, i tillegg til realiseringen av betydelige synergieffekter. Jeg er veldig spent, og gir min fulle støtte og forpliktelse til det sammenslåtte selskapet, sier John Fredriksen i en melding.

Kjøpte seg opp

Det var i starten av april at nyheten om fusjonen mellom Euronav og Frontline ble kjent. Det sammenslåtte selskapet skal fortsette under Frontline-navnet, med nåværende Euronav-sjef Hugo De Stoop som administrerende direktør. Det vil ha over 140 fartøy og en markedsverdi på 4,2 milliarder dollar, eller nærmere 37 milliarder kroner.

I starten av juni ble det dessuten klart at Fredriksen hadde styrket sin posisjon i Euronav.

Frontline skaffet seg ytterligere 3,82 prosent av aksjene i Euronav, i bytte mot aksjer i Frontline til det belgiske selskapet. I en lignende transaksjon i slutten av mai kjøpte Frontline 2,95 prosent av Euronav-aksjene.

Det betyr at Frontline og Fredriksen, som selv eier 12 prosent av Euronav, nå har like under 19 prosent av det belgiske rederiet, dersom man legger aksjene deres sammen i én kurv. Saverys eier gjennom sitt selskap CMB litt under 20 prosent av Euronav, etter at også de har kjøpt seg gradvis opp de siste månedene.

Motstand fra Euronav-eier

Fusjonen vil innebære en aksjesammenslåing, der hver Euronav-aksje vil bli til 1,45 Frontline-aksjer. Det betyr at 59 prosent av aksjene i det nye selskapet vil eies av dagens Euronav-aksjonærer, mens de resterende 41 prosentene vil eies av dagens Frontline-aksjonærer. Fredriksen eier i dag om lag 39 prosent av Frontline.

Men Saverys-familien gikk raskt ut mot planene, selv om de ble støttet av begge selskapers styrer. Den belgiske rederfamilien har blant annet ønsket å fusjonere Euronav med et av sine egne selskaper, og uttalte at de ønsker at rederiet skal gå i en grønnere retning.

Saverys gikk imidlertid på et nederlag i mai, da generalforsamlingen i Euronav stemte mot tre styremedlemmer de hadde foreslått.

Euronav-styret, som har kritisert sin egen hovedeier i ganske krasse ordelag de siste ukene, gikk langt etter den avstemningen i å si at en fusjon med Frontline har rykket nærmere.

– Resultatet av valget til styret og dets sammensetning leverer et klart signal fra et flertall av aksjonærene om at de støtter strategien som er skissert av Euronavs styre og ledelse, inkludert den foreslåtte fusjonen med Frontline, het det i en melding fra selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.