Tankrederiet Frontline, der John Fredriksen er største eier, mer enn doblet omsetningen til 382,2 millioner dollar i tredje kvartal, fremgår det av selskapets ferske kvartalsrapport.

Resultatet etter skatt endte på 154,4 millioner dollar, en kraftig forbedring fra et minusresultat på 33,2 millioner dollar i samme periode i fjor.

– Markedet fyrer så godt som på alle sylindre, og Frontlines effektive drift, moderne flåte og transparente forretningsmodell viser igjen hvor raskt en endring i markedsforholdene reflekteres i kontantgenereringen og avkastning til aksjonærene, sier toppsjef Lars H. Barstad i en børsmelding.

– Uavhengig av kortsiktig volatilitet på etterspørselssiden, forblir tilbudssiden stram, med en stadig aldrende flåte og historisk lave ordrebøker. Dette legger grunnlaget for vårt positive syn for en lengre og sterk syklus i tankmarkedet, legger han til.

Avventer utbyttebetaling

Det opplyses videre at utbyttet for tredje kvartal først vil bli kunngjort etter at sammenslåingen med Euronav er blitt ferdigstilt.

Utbyttet er ventet å være på 80 prosent av det justerte nettoresultatet, på 82,9 millioner dollar.

Innen shipping brukes TCE (time charter equivalent) som en målestokk for å regne ut den gjennomsnittlige dagsomsetningen for hvert enkelt skip av en gitt type. For Frontlines del innebærer det VLCC (veldig store oljetankere), samt Suezmax- og Aframax-skip.

Tankmarkedet har surfet på en bølge av høye rater så langt i 2022, og tredje kvartal var ikke et unntak. Bare fra andre kvartal ble ratene for Suezmax-skipene nesten doblet.

Toppsjef Barstad påpeker at nesten alle skipene er eksponert mot spotmarkedet, i motsetning til faste kontrakter, noe som betyr at Frontline nyter svært godt av de skyhøye ratene. Ved utgangen av kvartalet besto Frontlines flåte av til sammen 69 fartøy, med en samlet kapasitet på 12,8 millioner dødvekttonn.

Tidligere i november forlenget selskapet en usikret kredittfasilitet på opptil 275 millioner kroner med Fredriksens Hemen Holding, med ytterligere ett år. Det gjør at fasiliteten har en løpetid frem til mai 2024 til en rente på 8,5 prosent.

Sammenslåingen med Euronav

Årets store hendelse for Frontline når 2022 nærmer seg slutten er uten tvil sammenslåingen med belgiske Euronav.

I sommer kom selskapene til endelig enighet om fusjonen, som har fått enstemmig oppslutning av styrene i begge selskaper. De to hadde en samlet omsetning på om lag 668 millioner dollar i 2021.

Som tidligere kommunisert vil det nye selskapet fortsette under Frontline-navnet, og være notert på Euronext Brussel, Oslo Børs og i New York. Selskapets hovedkontor flyttes til Kypros.

Det formelle tilbudet til aksjonærene er ventet å komme i fjerde kvartal i år, før fusjonen deretter vil gjennomføres så fort som mulig.

– Denne transaksjonen vil lage en klar markedsleder innen tankindustrien, og vil posisjonere det sammenslåtte selskapet for å fortsatt kunne skape aksjonærverdier, i tillegg til realiseringen av betydelige synergieffekter. Jeg er veldig spent, og gir min fulle støtte og forpliktelse til det sammenslåtte selskapet, sa John Fredriksen i en melding.

Det sammenslåtte selskapet skal fortsette under Frontline-navnet, med nåværende Euronav-sjef Hugo De Stoop som administrerende direktør. Det vil ha over 140 fartøy og en markedsverdi på 4,2 milliarder dollar, eller nærmere 37 milliarder kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.