Frontline, tankrederiet hvor milliardær og investor John Fredriksen er største eier, har svingt kraftig på Oslo Børs i år. Etter å ha åpnet året med kursfall, løftet aksjen seg i mars og april før den siden falt igjen.

I slutten av juni benyttet investor og milliardær Øystein Stray Spetalen muligheten til å satse på at Fredriksens tankaksje skulle falle videre. Da hadde aksjen falt mer enn 1/3 fra en mangeårig toppnotering på mer enn 111 kroner i slutten av april til oppunder 71 kroner.

Investor John Fredriksen.
Investor John Fredriksen. (Foto: Elin Høyland)

Da satset Spetalen på en såkalt shortposisjon på i overkant av én million aksjer i Fredriksens tankrederi. En shortposisjon fungerer slik at en investor låner inn aksjer som selges, og dersom kursen faller vil investorene kunne kjøpe aksjene tilbake til en lavere kurs og således få gevinst.

Spetalens satsing på kursfall i Fredriksens tankrederi har imidlertid ikke gått investoren og milliardærens vei.

Etter først å ha falt litt, og dermed gitt Spetalen en potensiell liten gevinst, er Frontline-aksjen nå høyere enn da investoren inngikk shortveddemålet.

Onsdag formiddag er aksjen notert til 73,40 kroner, noe som gir Spetalen et urealisert tap på veddemålet mot Fredriksens Frontline på oppunder tre millioner kroner.

Spetalen må også betale en liten rente på de innlånte aksjene han har sikret seg for å ha short-investeringen.

Spetalen var også tidligere i juni inne på listen – som da besto av alle posisjoner større enn en halv prosent av aksjene i de børsnoterte selskapene, med en shortposisjon på én million aksjer. Siden ble denne posten redusert til under en halv prosent av aksjene, før han igjen dukket opp på listen 22. juni. Denne shortposisjonen tilsvarer 0,53 prosent av aksjene i Frontline, og står i investorens eget navn.

Det kan også være andre motiv bak en shortposisjon enn en ren spekulasjon på kursutviklingen, som sikring av konvertible rettigheter eller andre portefølje- og sikringshensyn.

De totale shortposisjonene i tankrederiet er på 6,15 prosent, noe som tilsvarer 12,228 millioner aksjer.

Det er PDT Partners som har den største shortposisjonen på 1,6 prosent og 3,172 millioner aksjer.

Sterkt første kvartal

Frontline hadde i første kvartal 2020 sitt sterkeste kvartal siden 2008.

Resultatet før skatt endte på 1,6 milliarder kroner.

Årsaken til det sterke kvartalet var koronavirusets kraftige påvirkning på oljemarkedet, koblet med oljepriskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland.

– Frontline hadde et av sine sterkeste kvartaler siden 2008 midt i ekstreme volatilt rateforhold, sa administrerende direktør Robert Hvide Macleod i forbindelse med fremleggingen av kvartalstallene i slutten av mai.

Og ifølge Macleod fortsatte den sterke utviklingen inn i andre kvartal.

– Vi har sikret noen veldig attraktive time charters og vi vil fortsette å lete etter muligheter for «periode charter» fremover, sier Frontline-sjefen.

Sammenlignet med årsskiftet er aksjen nå ned rundt 28 prosent tross sterke resultater i første kvartal.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.