Det ble en veldig dårlig slutt på uken på Oslo Børs fredag med en nedtur på 2,22 prosent. Men fallet kan være for ingenting å regne mot hva som er i vente.

Den sveitsiske investoren Marc Faber tror nemlig vi kan stå overfor en historisk nedtur på børsene. Faber og økonomiprofessor Nouriel Roubini deler kallenavnet Dr. Doom for deres ofte pessimistiske syn på markedet.

- Det er stor sannsynlighet for at vi de neste 12 månedene vil oppleve et børskrakk som i 1987, og jeg frykter at det blir verre, sier Faber til den amerikanske tv-kanalen CNBC.

Han sier den amerikanske S&P-500-indeksen i år ganske sikkert vil falle 20 prosent, men han tror det blir nærmere 30 prosent. Uansett mener han det nå er et svært dårlig tidspunkt å kjøpe aksjer på.

- Kunnskapsløs organisasjon

Faber peker blant annet på biotekselskaper og internettselskaper når han skal spå hvor fallet blir størst.

- Enkelte aksjer er særlig sårbare fordi de er verdsatt helt galt. De klarer ikke å skape et overskudd. De er verdsatt i forhold til omsetningen sin, og det er ikke en god målestokk i det lange løp.

Faber mener børsoptimistene snart vil våke opp til en ny virkelighet.

Spesielt er han kritisk til verdens sentralbanker som i hans øyne fører en ultraliberal pengepolitikk for å forlenge oppturen, noe som i stedet vil gjøre det uunngåelige krakket enda kraftigere.

- Markedet vil langsomt forstå at den amerikanske sentralbanken er en kunnskapsløs organisasjon. Den har ingen idé om hva den gjør. I tillegg er tilliten fra investorene etter min mening avtagende, sier Faber.

Les også: - Sentralbankene i dag vet ikke hva de holder på med



Mener nordmenn gambler med sparepengene sine  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.