Ifølge aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper, er det litt mer usikkerhet i markedet som følge av økte smittetall.

– Litt mer nervøsitet i markedet som følge av økte smittetall. Vekstutviklingen begynner å flate ut. Etter en god forbedring har vekstfarten dabbet av litt i USA etter mer behov for å stramme inn i tillegg til at folk frivillig velger å være mindre aktive, sier Harper.

Storbritannia har i likhet med Norge nylig ført Spania opp på den såkalte «røde listen» som fører til at de reisende må i karantene ved hjemkomst fra landet. I flere av de europeiske landene har smittetallene steget de siste 14 dagene, deriblant i Sverige, Romania, Bulgaria og nevnte Spania.

I frykt for en ny smittebølge har de europeiske aksjene innenfor reiseliv falt på børs etter at smittetallene øker i flere av de europeiske landene og i USA. Av de seksten største selskapene på børs innenfor sektoren i Europa har alle falt mer enn tre prosent fra start. Tui, Easyjet og eieren av British Airways og Iberia – International Airlines Group – faller alle ned med rundt ti prosent. Det skriver CNBC.

Norwegian har mandag ettermiddag falt i underkant av tre prosent. Sas har mandag falt rundt en prosent.

Oslo Børs snur opp

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet ned 0,6 prosent mandag morgen, men har ved lunsjtider klatret oppover 0,4 prosent. Etter forrige ukes resultatrush er analytikerne denne uken mer rettet mot makrotallene.

Hydrogenselskapet Nel er den mest omsatte aksjen på Oslo Børs mandag og stiger rundt syv prosent. Kursoppgangen kommer etter en melding om at amerikanske myndigheter har gitt utviklingsmidler til selskapet på 4,4 millioner dollar eller 40 millioner kroner.

Av andre foreløpige vinneraksjer mandag har vi det børsnoterte selskapet Multiconsult som stiger rundt fem prosent etter en melding om at selskapet har vunnet en kontrakt om konsulenttjenester i forbindelse med vannkraftutbygging i Tanzania til en verdi på om lag 55 millioner kroner.

Ingen av de største norske selskapene som kommer med kvartalstall denne uken. På Wall Street skal imidlertid flere av de amerikanske teknologigigantene som Apple, Amazon, Alphabet (Google) og Facebook presentere sine tall denne uken.

Makrotall

Ifølge Harper er blikket denne uken rettet mot den amerikanske sentralbanken Federal Reserve sitt rentemøte onsdag som følge av at det denne uken er langt færre sentrale selskaper som kommer med kvartalstall denne uken. Videre er BNP-tallene fra USA som kommer torsdag sentrale i tillegg til eurosonen sine BNP-tall for andre kvartal som kommer fredag.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets utenfor DNBs hovedkontor. i Bjørvika, Oslo.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets utenfor DNBs hovedkontor. i Bjørvika, Oslo. (Foto: Johannes)

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet er fokusert på makrotallene og de økte spenningene mellom USA og Kina.

– De politiske spenningene mellom USA og Kina preget de amerikanske børsene negativt fredag, dog mange tror forholdet mellom verdens to supermakter vil bedres så fort høstens presidentvalg er unnagjort. Mao. begge parter håper utspillene deres bedrer sjansen for at valget tipper i ønsket retning, skriver han i sin morgenrapport.

Oljeprisen

Prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) har svekket seg forsiktig siden børsstengingen fredag og handles mandag morgen til 43,15 dollar fatet, samtidig som dollaren har svekket seg.

Dollarindeksen, som måler dollaren mot en kurv internasjonale valutaer, ligger på 94 mandag morgen – det laveste nivået siden mai 2018.

Den norske kronen styrkes forsiktig og handles til 9,09 dollar og 10,65 euro.

Rekordpris på gull og bitcoin

Prisen for en unse gull har vært oppe på over 1940 dollar mandag morgen – en ny rekord. Det siste året har gullprisen steget med 36 prosent. Dette skjer samtidig som at dollaren fortsetter å svekke seg mot USAs viktigste handelspartnervalutaer.

Kryptovalutaen bitcoin nådde natt til mandag en verdig på over 10.000 dollar per mynt, ifølge Coinmarketcap. Dette er den høyeste verdien valutaen har hatt siden juni i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.