Det lille oljeselskapet Panoro Energy, notert på Oslo Børs, kunne fredag morgen glede aksjonærene sine med et splitter nytt oljefunn i Gabon i Vest-Afrika.

– Dette er nok et spennende oljefunn i Dussafu, hvor vi siden 2011 har hatt enestående suksess med boreraten med ni oljefunn på rad. Vi er fornøyd med dette resultatet og går nå videre med avgrensningsprogrammet, sa Panoro-sjef John Hamilton i en melding.

Det var ikke bare Panoro-sjefen som var fornøyd med resultatet. Det var også investorene som på ukens siste handelsdag sendte aksjen opp over ti prosent til en markedsverdi på én milliard kroner.

Nordmenn på toppen

Syv prosent er imidlertid bare barnemat sammenlignet med det siste året. Panoro gikk i likhet med mange andre små oljeselskaper på en real smell etter oljekrisen i 2014, og siden har aksjen stanget mot veggen – helt frem til i fjor høst. Siden da har Panoro-aksjen steget 580 prosent på Oslo Børs. Det har gitt særs god avkastning for aksjonærene som beholdt troen på selskapets Afrika-eventyr.

For et år siden var det store norske pensjonsfond og forsikringsfond som tronet på toppen av aksjonærlisten. Litt etter litt kjøpte eiendomsinvestor Tom Hagen og investor Fredrik Daylemani Sneve seg opp og er i dag største aksjonærer gjennom felleseide F2 Funds. De har nå aksjer for 58 millioner kroner – med en papirgevinst på flere titall millioner.

Sivilarkitekt og eiendomsinvestor Arve Nyhus og hans to sønner er 18. største aksjonær i selskapet. De har en urealisert gevinst på rundt 7,2 millioner kroner.

Andre privatinvestorer som har nytt godt av kursoppgangen er oljeinvestor Berge Gerdt Larsen og hans sønn Brede Bjøvad Larsen, Nille-gründer Mathias Aarskog, tidligere aksjemegler Ketil Skorstad og investor Karl Heine Ulvebne.

Ga bort virksomhet – tjente 11 mill.

På tampen av juli kjøpte Panoro opp norske DNOs oljevirksomhet i Tunisia. Panoro betalte ikke noe for virksomheten, men overtok alle rettigheter og forpliktelser. Dersom virksomheten lykkes fremover, kan DNO motta et utsatt oppgjør på inntil 13 millioner dollar.

Panoro hentet samtidig mer kapital fra investorer gjennom en rettet emisjon der DNO tegnet seg for rundt halvparten. Dermed sikret DNO seg 5,65 prosent av aksjene i Panoro og ble tredje største aksjonær.

DNO har forpliktet seg til ikke å gå over 9,9 prosent eierandel innen det neste året, og heller ikke å gå inn i styret det første året – i motsetning til hva det har gjort i Faroe Petroleum, der det nå foregår en maktkamp mellom de to selskapene.

Så langt har avtalen vært svært lukrativ for DNO, som likevel ikke så potensial for at de kunne dra mye lønnsomhet ut av Tunisia.

Siden emisjonen, har DNO en urealisert gevinst på 11 millioner kroner i Panoro.

Venter Gabon-produksjon neste måned

Funnet i Gabon ble gjort i avgrensningsbrønnen «Rusche North East» på Dussafu-blokken. Brønnen ble boret på 3400 meter og traff 15 meter med olje av god kvalitet i Gamba-formasjonen. Brønnen traff også på 25 meter olje i Dentale-formasjonen. Første olje fra feltet er ventet å bli produsert sent i september eller tidlig i oktober.

Det er imidlertid virksomheten i Nigeria som står for oljeinntektene til Panoro. Selskapet eier 6,5 prosent av Aje-lisensen ved grensen til Benin der det for første gang ble produsert olje i 2016. I andre kvartal fikk Panoro i snitt 295 fat med olje om dagen fra feltet.

Panoro fikk et resultat før skatt på minus 2,5 millioner dollar i andre kvartal, en betydelig bedring fra samme periode i fjor da det fikk et resultat før skatt på minus 31,6 millioner dollar. Fra Gabon er det ventet at det vil bli produsert fra 10.000 til 15.000 fat om dagen.

På lisensen i Tunisia, der Panoro er operatør med 87,50 prosent eierskap, ble det av DNO estimert at det var 20 millioner fat utvinnbar olje brutto. I tillegg er det betydelig letepotensial i området, hvor det skal være 250 millioner fat olje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Beosound Edge – verdens dyreste og mest vellydende romdeler?
Beosound Edge er først og fremst en glimrende smarthøyttaler. Men den har noen helt nye triks i ermet også.
01:54
Publisert: