«Roaring Kitty» var Gills nick på Youtube, der han iføge saksøkerne presenterte seg som en sint småinvestor som ville ta rotta på de store hedgefondene som alltid tok gevinst på bekostning av vanlige folk.

På aksjeforumet Wallstreetbets på Reddit, Youtube, Twitter og andre sosiale medier skal Gill, eller «Roaring Kitty» og u/deepfuckingvalue på Reddit, ifølge saksøkerne ha manet småinvestorer til å kjøpe aksjer i den nokså anonyme spillkjeden Gamestop. Hensikten skal ha vært å få opp prisen og straffe hedgefondene som hadde veddet milliarder av dollar på kursfall.

DNs finansredaktør om Gamestop-sirkuset: – Dette er helt unikt og vil ende i tårer
Småinvestorer som organiserer seg via sosiale medier ryster de profesjonelle investorene. Det som skjer i Gamestop nå kan vi kalle et Donald Trump-øyeblikk i aksjemarkedet, sier DNs finansredaktør Terje Erikstad.
02:02
Publisert:

Saksøkerne mener dette var en bevisst og svikefull strategi fra Gill. Gamestop-aksjen steg fra under 20 dollar til nesten 500 dollar på noen få dager, og flere hedgefond måtte ta store tap. Nå har mye av luften gått ut av ballongen, og aksjekursen er godt under 50 dollar.

Proff investor

Massesøksmålet som nå ifølge Bloomberg er tatt ut mot Gill ved en føderal domstol i Massachusetts hevder at han seilte under falskt flagg for å selv tjene penger på aksjeoppgangen.

Saksøkerne mener at Gills langt fra var noen Robin Hood, en amatør som ville ta fra de rike og gi til de fattige. De påpeker at Gill var sertifisert som finansanalytiker med flere ulike typer meglerlisenser, og at han tidligere blant annet jobbet i forsikrings- og finansinstitusjonen Massachusetts Mutual Life Insurance (Mass Mutual), noe som er kjent fra før.

«Manipulativ»

Mass Mutual og et meglerforetak som er underlagt selskapet er også saksøkt, med henvisning til at de hadde ansvar for å overse Gill markedsaktiviteter.

«For å motivere amatørinvestorer fremstilte Gill seg selv som en slags Robin Hood og karakteriserte proffe aksjemeglere som kjeltringer. Men Gill er ingen amatør, i mange år jobbet han aktivt og profesjonelt med investeringer i finansindustrien», heter det i søksmålet.

Saksøkerne mener at Gill brøt en rekke lover og regler, inkludert massive brudd på verdipapirhandellovene, og at han påførte investorer enorme tap.

«Svikefull og manipulativ», er saksøkernes karakteristikk av «den brølende kattungen».

Må forklare seg i Kongressen

Gill skal sent torsdag ettermiddag norsk tid forklare seg i en høring den amerikanske Kongressen.

Gill har sent onsdag publisert skriftlig et innlegg han skal fremføre under høringen. Her fremholder Gill at han handlet helt på egen hånd, at han ikke samarbeidet med noen, og at han ikke har forbindelser med noen hedgefond. Han sier videre at han ikke sitter på innsideinformasjon, eller kjenner noen innsidere i Gamestop. Han avviser blankt at han skulle bedt noen om å kjøpe eller selge aksjer i Gamestop, for selv å profittere på dette.

Gill sier han kjøpte aksjeopsjoner i Gamestop alt sommeren 2019, og at han alt før kontroversene de siste ukene hadde tjent millioner etter mange magre år økonomisk. Han sier han fortsatt har stor tro på Gamestop, og han avviser blankt å ha gjort noe galt eller ulovlig.

Nøkkelaktører avviser skyld

Mange av de såkalte hordeinvestorene brukte det digitale meglerhuset Robinhood, som tilbyr aksjehandel uten kommisjon. Men det skapte storm da Robinhood plutselig begrenset adgangen til å handle aksjer i Gamestop, noe mange mente var brudd med meglerlisensen. Robinhood-sjef Vlad Tenev skal også forklare seg i høringen i Kongressen, og i sitt skriftlig forberedte innlegget avviser han alle beskyldninger om urent spill. Tenev sier Ribonhood rett og slett måtte si stopp fordi de ikke klarte å behandle alle transaksjonene, og han avviser blankt beskyldningene om at Robinhood skulle ha handlet på vegne av hedgefond eller andre særinteresser.

Til høringen kommer også toppsjefene i de to hedgefondene som så vidt man vet tapte mest penger, Kenneth C. Griffin i Citadel og Gabriel Plotkin i Melvin Capital Management. Toppsjef Steve Huffman i Reddit, som står bak flere av de aktuelle aksjeforumene der hordeinvestorene samlet seg, skal også forklare seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.