Investor Haakon Sæter kjøpte forrige uke over en million aksjer i gruveselskapet Element, tidligere Intex Resources. Privat og gjennom de to investeringsselskapene Silvercoin Industries og Six-Seven har Sæter nå Element-aksjer verd 28 millioner kroner.

Det gjør investoren fra Fredrikstad til selskapets største aksjonær, foran den veldedige italienske stiftelsen Monte dei Paschi di Siena Foundation.

Selv hadde han ingen anelse om at han hadde nådd aksjonærtoppen i det norske gruveselskapet.

– Jeg visste ikke at jeg var største aksjonær, men det er jo et lite selskap, så det er vel sånn det er, sier han.

Er der for gruven, ikke for krypto

I høst inngikk Element en avtale med it-selskapet Harmonychain som innebærer at Element har fått en global eksklusiv lisens på Harmonychains såkalte immaterielle rettigheter innen jern og nikkel.

I første omgang skal de to selskapene vurdere en såkalt «initial coin offering», altså utstedelse av kryptovaluta («digitale tokens»), sikret i jernmalm eid av selskapet Ambershaw Metallics i Canada.

– Jeg er ikke der på grunn av kryptovalutaen. Det er spennende det, men det er viktig at det er noe i bunn. Jeg er der først og fremst på grunn av gruven i Canada som det har opsjoner på å kjøpe seg opp i, sier Sæter.

Element eier allerede fem prosent av Ambershaw, men har opsjoner på å kjøpe 51 prosent av aksjene i selskapet og dermed ta over kontrollen.

Ambershaw sitter på 49 gruverettigheter ved områdene Bending Lake og Wapegeisi Lake i Canada hvor det er funnet store forekomster av jernmalm.

– Veldig stor oppside nå

Gruvedriften til Ambershaw har ikke startet ennå, men er ventet å starte ved utgangen av andre kvartal 2018.

– Prisene har gått mye opp i det siste sånn at det ligger gode marginer ved å få gruven opp å gå. Når prisene stiger slik at det blir lønnsomt, er det veldig spennende å kunne ha halve gruven for Element med en markedsverdi på rundt 300 millioner kroner, sier Sæter.

Han tror at aksjen kan stige mye om selskapet utøver opsjonene og gruven kommer i drift.

– Det må være en veldig stor oppside nå, sier han.

Element-aksjen handles mandag til like under fem kroner og er opp 327 prosent siden selskapet varslet at det ville vurdere å sikre jernmalmen i kryptovaluta.

Sæter har siden tidlig på 2000-tallet tjent gode penger på sine investeringer i aksjemarkedet. Han synes dagens marked er vanskelig å handle i og merker seg at det blir sagt at aksjer er dyre for tiden.

– Jeg prøver å finne enkeltselskaper jeg synes er billige og bra, sier han, og trekker frem Element og det lille Moss-baserte diagnostikkselskapet Gentian Diagnostics som eksempler.

Fra papirkonsern til gruve

For to uker siden dukket også investor Rikard Storvestre opp på listene i Element.

Forrige uke kjøpte Storvestre seg ytterligere opp, og er nå fjerde største aksjonær med 2,46 prosent av aksjene i selskapet. Det tilsvarer aksjer verd 7,8 millioner kroner.

Han var en periode største aksjonær i konkursrammede Norske Skog, men solgte alt i fjor sommer da han mistet troen på en løsning for selskapet. Han anslo da at han hadde tapt rundt 15 millioner kroner på Norske Skog.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Storvestre. (Vilkår)

Elektriske biler? – Å kaste bort en hel masse penger
Oljeboomen i Texas har satt fart på bilsalget. Ikke i noen annen delstat i USA selges det så mange store pickuper eller suver. Vil elektriske biler slå igjennom i den oljerike staten, slik Tesla har gjort i California?
02:02
Publisert: