Fra hovedkontoret i Moss utvikler Gentian Diagnostics medisinske og diagnostiske tester. Selskapet, som ble notert på Merkur-listen til Oslo Børs i 2016, har en rekke profilerte investorer på eiersiden, blant andre Kjetil Holta, Petter Stordalen, Haakon Sæter, Runar Vatne, Ole-Morten Halvorsen og Rasmussengruppen.
Onsdag morgen meldte Gentian at det har mottatt en «proof of concept»-bekreftelse for en ny blodtest som selskapet utvikler. Den nye testen gjør det mulig å teste for både hemoglobin og ferritin samtidig, og vil ifølge selskapet kunne sørge for en betydelig reduksjon i antall bloddonorer som blir avvist.
Aksjen steg umiddelbart nær 15 prosent på nyheten, riktignok på syltynt volum. Klokken 13 er det fortsatt kun omsatt 50 aksjer til en verdi av 2100 kroner.
Investor Kjetil Holta ar Gentians største aksjonær, og kurshoppet onsdag gir ham en papirgevinst på nær 11 millioner kroner. Eiendomsinvestor Runar Vatne flagget i desember at han eier over fem prosent av selskapet, og kurshoppet onsdag morgen økte verdien av hans 760.000 aksjer med drøyt fire millioner kroner.
Svak utvikling
Gentian Diagnostics ble notert på Oslo Børs' Merkur-liste (se faktaboks) i desember 2016. I løpet av de første ukene med handel mer enn doblet aksjekursen seg fra 25 til over 50 kroner. Men siden den gang har aksjen utviklet seg sidelengs og falt ned under 40 kroner. Onsdag i ettiden ble aksjen omsatt rundt 42 kroner.
Foruten hovedkontoret i Moss har Gentian kontorer i Beijing og USA.
Gentian omsatte i 2017 for 35 millioner kroner og fikk et driftsresultat på minus 13 millioner kroner. Med dagens aksjekurs verdsettes selskapet til nær 590 millioner kroner.
– Dersom vi lykkes med utviklingen av denne testen, vil den hjelpe blodsentre og deres donorer å bestemme et optimalt intervall mellom donasjonene, til fordel for både blodbanker og donorer, sier Gentian-sjef Bård Sundrehagen i en pressemelding.
"Et nytt marked"
Prosjektet med den nye blodtesten ble ifølge selskapet startet i 2015 etter en forespørsel fra Røde Kors' blodbanker og har mottatt støtte fra norske og europeiske forskningsorganisasjoner. En fordel med testen er at den kan brukes på blod rett fra fingertuppen og ikke er avhengig av å bli prosessert i et laboratorium.
– Mens de produktene vi har i dag, i hovedsak er rettet mot medisinske laboratorier, er den nye blodtesten rettet mot bloddonasjonssentre og blodbanker. Dette er et nytt marked for oss, sier Sundrehagen til DN.
Han peker også på at legekontorer og apoteker kan ha interesse av å ta i bruk den nye testen.
At testen nå har mottatt «proof of concept», betyr ifølge Sundrehagen at en intern gjennomgåelse har vist at testen har en medisinsk verdi, at den er teknisk gjennomførbar med etablert Gentian-teknologi, at den er patentérbar og at det foreligger et kommersielt potensial.
– Alle våre utviklingsprosjekter trenger en slik bekreftelse før vi kan fortsette utviklingsprosessen, sier Bård Sundrehagen.(Vilkår)