Gjennom selskapet Aker Energy har Kjell Inge Røkke lagt 100 millioner dollar, tilsvarende 778 millioner kroner, på bordet for Hess Corporation sitt datterselskap i Ghana, Hess Ghana.

Aker Energy er eid 50 prosent av Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker og 50 prosent av Røkkes heleide selskap TRG.

– Aker er fornøyd med å bli invitert inn i denne joint venturen av TRG og ser frem til å undersøke muligheten for å bygge en betydelig lete- og produksjons-aktivitet i Ghana inspirert av det Aker har klart på norsk sokkel, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en melding mandag.

Får «fruktbar» blokk

Når Røkke kjøper Hess Ghana får han en deltagerinteresse på 50 prosent i Deepwater Tano Cape Three Points-blokken.

Blokken består av rundt 2010 kvadratkilometer i en «riktbærende, eller fruktbar», petroleumsregion. De siste 10 årene er det blitt boret syv letebrønner og fem utforskningsbrønner på blokken. De oppdagede betingende ressursene er estimert å ligge på 550 millioner fat med en volumoppside på rundt 400 millioner fat.

Kjell Inge Røkkes oljeselskaper har vært involvert i Ghana siden 2014 og har en eierandel i South Deepwater Tano-blokken gjenneom investeringen i Petrica Holding.

Skal produsere olje i 2021

Betalingen foregår ved at Aker Energy betaler 25 millioner dollar når transaksjonen gjennomføres, mens 75 millioner dollar blir betalt når planen for utviklingen og drift (PUD) for feltet er godkjent. Transaksjonen må godkjennes av ghanesiske myndigheter.

PUD-en presenteres i løpet av 2018 og den første oljen er forventet å bli produsert i 2021.

– GNPC er glad for at Aker går inn i Ghanas oppstrømssektor som operatør. Vi tror vårt samarbeid vil skape mer suksess i ultradypvannsbassenget Tano i Ghana, og muliggjøre overføring av kunnskap til ghanesisk olje- og gassindustri, sier administrerende direktør Dr. K.K. Sarpong i Ghana National Petroleum Corporation (GNPC) i meldingen.

Vil bruke Aker-selskaper i en periode

Utviklingen av oljefeltet vil baseres på en FPSO med et subsea produksjonssystem, skriver TDN Direkt.

Aker Energy kommer til å etablere en uavhengig organisasjon til å overse lete- og avgrensningsprogrammene og utviklingen av feltet. I løpet av en overgangsperiode kommer Aker Energy til å benytte seg av tjenestene til enkelte tredjepartsselskaper, inkludert Aker-relaterte selskaper.

På nåværende tidspunkt jobber 60 ansatte med prosjektet. (Vilkår)

Se trailer: «Lucky»
01:57
Publisert: