Resultatsesongen ble for alvor sparket i gang onsdag morgen, da Gjensidige som den første tungvekteren la frem fasiten for fjorårets siste kvartal.

For første gang på 19 år var det en ny konsernsjef som presenterte rapporten for markedet, etter at Helge Leiro Baastad gikk av med pensjon på nyåret.

– For hele året er forsikringsresultatet strålende. Historisk sett peker 2022 seg ut som et veldig godt år, sier den nybakte sjefen Geir Holmgren.

Slik Gjensidige har for vane ble det også denne gangen foreslått et stort utbytte for 2022 – nærmere bestemt 4,1 milliarder, eller 8,25 kroner per aksje.

Store tap på investeringene

Det er premier fra forsikring som står for brorparten av selskapets inntekter, og i fjerde kvartal endte premieinntektene på 8,2 milliarder kroner. Det såkalte forsikringsresultatet ble 1,2 milliarder kroner, en nedgang på knappe 200 millioner sammenlignet med fjerde kvartal 2021.

For hele 2022 økte forsikringsresultatet med drøyt 100 millioner kroner, til 5,85 milliarder, av premieinntekter på 31,6 milliarder kroner.

Ser man på Gjensidige som helhet endte resultatet før skatt på 5,8 milliarder kroner i fjor, en nedgang på nesten tre milliarder fra 2021. Grunnen til den markante skrellen kan blant annet tilskrives et tap for investeringsporteføljen på over 600 millioner kroner.

Et finansielt resultat fra investeringene på 559,9 millioner kroner i fjerde kvartal var altså ikke nok til å redde porteføljen fra et betydelig tap for 2022 som helhet.

– Det er begrenset hva vi kan gjøre for å påvirke finansresultatet, siden det avhenger av markedsforholdene. Vi klarte å hente det inn til en viss grad i fjerde kvartal, sier Holmgren.

Tatt ned risiko

At 2022 ble et svakt år i finansmarkedene er ingen hemmelighet, og finansdirektør Jostein Amdal opplyser at Gjensidige har tatt noe risiko av bordet.

– Investeringsstrategien ligger helt fast, men vi tok ned risikoen i 2022 i lys av utviklingen. Vi har lavere aksjeeksponering nå.

Amdal vil ikke gå nærmere inn på hva slags syn forsikringsgiganten har på finansmarkedene i 2023, men sier at inntjeningen vil være i tråd med rentenivået.

– Vi har en forsiktig tilnærming, med høy grad av «investment grade» rentepapirer, sier han.

En annen bidragsyter til det langt lavere resultatet før skatt er driftsutgifter som økte fra 4,6 milliarder i 2021, til 5,7 milliarder i 2022. Konsernsjef Holmgren mener Gjensidige har lykkes godt med reprising av produkter slik at selskapet er på linje med det som ventes i skadeinflasjon fremover.

– Kostnadene øker i mindre takt enn premiene, og vi er anerkjent for å ha god kontroll på utgiftene.

Han legger til:

– Vi er godt fornøyd med kostnadsprosenten, men vi ser samtidig at dette er et område vi kan se mer på og som kan forbedres ytterligere de kommende årene.

Ny sjef

Dagens fjerdekvartalsrapport er altså den første som Holmgren la frem som konsernsjef for forsikringsgiganten.

Han tok formelt over toppjobben på nyåret, etter å ha blitt kunngjort som Baastads arvtager i slutten av mai i fjor. Før han tok over i Gjensidige hadde Holmgren vært i Storebrand siden 1997, og vært en del av konsernledelsen de siste ti årene.

Da han takket ja til å ta over etter Baastad hadde han stillingen som administrerende direktør for Storebrand Livsforsikring.

– Hvordan har dine første uker som konsernsjef vært?

– Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med virksomheten og folkene, og vært på besøk rundt omkring. Det er også lagt planer for å besøke kontorene i Stockholm og København.

– Hva blir viktig for Gjensidige i ditt første år som sjef?

– Vi skal opprettholde trykket med posisjonen vi har i Norge, og utnytte det til å styrke vekst og lønnsomhet i Sverige og Danmark, sier Holmgren.

Det er Gjensidigestiftelsen som er største eier i Gjensidige Forsikring, med 62 prosent av aksjene. Selskapet prises til 94,9 milliarder kroner på Oslo Børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.