Arendals Fossekompani solgte i slutten av september sin eierandel på 75 prosent i lysprodusenten Glamox. Det ga det Arendal-baserte investeringsselskapet en gevinst på 2,1 milliarder kroner.

Det vil selskapets styre gjerne dele med aksjonærene.

919 millioner kroner

I en melding torsdag skriver selskapet at styret i forbindelse med salget av eierandelen i Glamox foreslår at det skal utbetales et ekstraordinært kontantutbytte på 919 millioner kroner, det vil si 420 kroner per aksje.

Forslaget må godkjennes på en ekstraordinær generalforsamling.

De to siste årene er det blitt ubetalt rundt 220 millioner kroner i årlig utbytte.

Rundt tre fjerdedeler av Arendals Fossekompani eies av henholdsvis Erik Must og hans familie, Kjell Christian Ulrichsen, og Morten Sigval Bergesen med familie. Hver av disse storeierne fikk en papirgevinst på over en halv milliard kroner etter salget av Glamox.

Slik kan utbyttekabalen se ut

Dersom styrets forslag blir godkjent på den ekstraordinære generalforsamlingen, vil fordelingen blant de største aksjonærene og administrerende direktør se slik ut: (Vilkår)

  • Erik Must og hans familie kommer til å få utbetalt et utbytte på 267 millioner kroner for aksjene de sitter på privat og gjennom stiftelser og Fondsfinans' pensjonskasse. Alle postene samlet er de selskapets største aksjonær.
  • Kjell Christian Ulrichsen vil med sine 588.395 aksjer, tilsvarende 26,27 prosent av selskapet, få 247 millioner kroner utbetalt i utbytte.
  • Morten Sigval Bergersen eier 26,02 prosent av selskapet, tilsvarende 582.716 aksjer, og vil dermed få 245 millioner kroner i utbytte.
  • Administrerende direktør Øyvin Brøymer eier gjennom sitt private investeringsselskap Intertrade Shipping as 30.126 aksjer i selskapet. Det vil gi sjefen 12,7 millioner kroner utbetalt i utbytte.
Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: