– De høye strømprisene er veldig utfordrende for oss. Men vi er ikke i behov for en emisjon, og vi har tilfredsstillende likviditet. Vi har kontroll, sier styreleder Gisle Sveva, som fra i mars også har vært konsernsjef i selskapet.

Det lille strømsalgselskapet GNP Energy, som er notert på Euronext Growth, utsetter fremleggelsen av årsrapporten for 2021 til 17. juni, fremgår det av en børsmelding tirsdag ettermiddag.

«Styret ønsker en ekstra kvalitetssikring av resultatet og de samlede effektene av rekordhøye energipriser gjennom fjoråret», heter det i meldingen.

Selskapet skriver videre at det venter et underskudd for 2021 på om lag 120 mill. kroner før skatt.

Det blir vist til at 2021 var et krevende år for aktørene i energibransjen, både for leverandører og kunder. Selskapet oppgir at det «betydelige underskuddet» kommer som følge av høye innkjøpspriser og inngåtte avtaler og forpliktelser overfor kunder.

«I resultatet for 2021 ligger det også engangseffekter og avsetninger til tap på kundeavtaler. Som en følge av resultatutviklingen er det gjennomført omfattende endringer på områder som organisasjon, ledelse, systemstøtte, produktporteføljer og salgsorganisering», skriver selskapet i meldingen.

GNP Energy har hovedkontor i Sandefjord, med datterselskaper i Norge, Sverige, Danmark og Finland. GNP Energy er verdsatt til 159,6 mill. kroner.

Lover bedring i år

Selv om strømprisene i år er minst like høye som i fjor, lover toppsjef Sveva bedring. Han holder fast ved guidingen fra i vinter og varsler et driftsresultat på rundt 40 millioner kroner i år.

– Vi har reforhandlet mange kontrakter og vi er nå mye bedre stilt for en helt annen virkelighet enn vi så for oss for bare et år siden, sier Sveva.

Han sier selskapet satt med store forpliktelser i form av fastprisavtaler, noe som ga store tap da strømprisene steg til stadig nye rekorder og gjorde at selskapet måtte kjøpe dyrt og selge billig. Selskapet sitter fortsatt på en stor portefølje med fastpriskontrakter.

GNP Energy produserer ikke egen strøm, men er en ren mellommann mellom produsent og forbruker.

Sveva sier Finland lenge var det vanskeligste markedet, men at det nå er Sverige som er mest utfordrende. Han sier selskapet generelt taper på høye priser.

– Det finnes ingen perfekt pris, men det er ingen tvil om at prisene ikke kommer tilbake til nivåer vi var vant med. Vi ruster oss nå for en ny virkelighet med høyere priser og større volatilitet, sier Sveva.

Profilert storaksjonær

Det er styremedlem Glenn Nøstdahl som er største eier i GNP Energy, med drøyt 58 prosent av aksjene. Nest største eier er investor Arne Fredly, som privat og gjennom AF Capital Management eier knappe 20 prosent av aksjene.

Nettverksmillionær Finn Ørjan Sæle, kjent for sitt eierskap i direktesalgsselskapet Zinzino, eier 0,19 prosent av aksjene i GNP.

Selskapet gikk på børs i desember 2020. Aksjekursen har stupt rett over 40 prosent siden debuten, og tirsdag ettermiddag er den ned 5,4 prosent.

Ny styreleder

Samtidig blir det klart at Heine Wang har takket ja til å overta som styreleder i selskapet.

Wang er tidligere konsernsjef i Nokas og president i NHO. Wang vil overta for konsernsjef Gisle Sveva, som i en overgangsperiode også har innehatt rollen som styreleder i GNP Energy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.