DN har tidligere omtalt hvordan Gnp Energy-gründer Glenn Nøstdahl har tjent godt på både aksjer i selskapet og avtaler fire av hans private selskaper har med strømselskapet.

Men virksomheten hans er ingen vinner når det kommer til kundetilfredshet.

Kundeklagene strømmer nå inn til Forbrukertilsynet på Gnp Energy AS.

Juridisk direktør Frode Elton Haug hos Forbrukertilsynet kjenner godt til Gnp Energy og det tilknyttede selskapet Tinde Energi:

– Vi har ganske mange klager på flere strømselskaper, men Gnp Energy er ett av de fem selskapene med flest klager de siste årene. I 2020 er Tinde Energi også med i toppen. Gnp Energy er et firma med nærmest kontinuerlig saksbehandling hos Forbrukertilsynet når det gjelder brudd på særlig markedsføringsloven og angrerettloven. Det er akkurat samme historie som vi så under det tidligere navnet Oslokraft.

Hittil i år har Forbrukertilsynet registrert 28 klager på Gnp Energy og 31 klager på Tinde Energi.

Gründer Glenn Nøstdahl og Gnp Energy sliter med kundetilfredsheten.
Gründer Glenn Nøstdahl og Gnp Energy sliter med kundetilfredsheten. (Foto: GN Power)

Elton Haug ser at det stadig dukker opp nye kreative markedsføringsmetoder blant disse selskapene:

– I øyeblikket ser vi på problemstillinger relatert til konkurranser på nett, der kunder blir ringt opp av telefonselgere med påstander om at de kan vinne i en konkurranse. I fjor var det problemer med tre års bindingstid og at det var vanskelig å forstå prisene. Da måtte vi varsle om vedtak og tvangsmulkt for å få praksisen til å endre seg, men så gikk det kort tid før de lanserte nye kampanjer og produkter.

Fattet flere vedtak

Likevel er det sjelden klagene får konsekvenser:

- Normal gang i saker hos Forbrukertilsynet er at vi ber selskapet endre praksis, vi har en dialog om dette, og så vil i de fleste tilfeller selskapet endre praksis uten å få gebyr eller mulkt. Men i kanskje 8–10 saker hvert år er lovbruddene så omfattende og klare at vi benytter økonomiske sanksjoner, sier Elton Haug.

Han påpeker at Elklagenemnda derimot har fattet flere vedtak mot Gnp Energy om ugyldige avtaler:

– De har mottatt klager fra kunder som har fått tilbud over telefon om billigere strøm enn før, men som ofte har endt opp med dyrere avtaler.

Hele 144 av 288 klager på strømavtalen til Elklagenemnda i 2018 gjaldt Gnp Energy.

Vitel, Oslokraft og nå Gnp Energy

Strømselskapet Gnp Energy ble grunnlagt av Glenn Nøstdahl i 2012 og har siden vokst gjennom flere oppkjøp i Norden, blant annet av Tinde Energi AS.

Gnp Energy sin ambisjon er ifølge børsprospektet å være «blant de beste på kundetilfredshet ved å tilby relevante og konkurransedyktige produkter og utmerket kundeservice og kommunikasjon. Gnp Energy tilbyr et bredt utvalg av kraftplaner for å imøtekomme alle kundens krav».

Det rimer dårlig med kontroversene og kundeklagene som har fulgt virksomheten gjennom en årrekke.

På nettet florerer det med dårlig omtale fra kunder som hevder å ha blitt lurt av Gnp Energy. Dette finner man både på forbrukerportalen Bytt.no, samt i egne grupper på Facebook med navn som «Folk som er svindlet av Vitel, Gn Power og Oslokraft».

Kritikken går i stor grad på at selskapet fakturerer strømregninger for mye mer enn det de har markedsført, og at slitsomme telefonselgere presser kunder til å godta vilkår de ikke fullt ut forstår.

På Bytt.no har Gnp Energy en gjennomsnittlig total kundetilfredshet på 2,3 stjerner av 5 mulige, basert på 598 kundeomtaler. Det rangerer selskapet som nummer 97 av 104 strømselskaper i Norge. Nummer 98 er Tinde Energi med 2,0 av 5 stjerner.

Om den negative omtalen sier styreleder Ketil Sundal:

– Vi jobber kontinuerlig med å forbedre dialogen med kundene våre. Brorparten av kundeklagene vi har mottatt skyldes at vi ikke tydelig nok har fått frem at noen av avtalene våre innebærer forskuddsfakturering og enkelte kunder vil da oppleve at første faktura fra oss har vært høy.

– Vi er ikke fornøyd med det nivået vi ligger på

Nøstdahl påpeker at spotprisene i strømmarkedet er veldig volatile, men at alle aktørene i markedet har en jobb å gjøre for å forenkle produktene og bli mer transparente.

Han mener det å drive aktivt salg kommer med en del utfordringer:

– På Bytt.no er vi litt bedre enn Fjordkraft og Hafslund, men vi er ikke fornøyd med det nivået vi ligger på. Gnp Energy fokuserer nå mer på bedriftsmarkedet, og vi var ikke blant selskapene som nylig ble plukket ut av Forbrukertilsynet. Gnp Energy har ikke fått noen påpakning fra Forbrukertilsynet og har holdt seg til retningslinjene på det produktet hele veien.

Han sikter til at Gnp Energy ikke var blant de 29 strømselskapene Forbrukertilsynet klaget inn for ulovlige avtaler i oktober i år.

Elton Haug forklarer at Gnp Energy ikke hadde den avtaletypen som Forbrukertilsynet klaget på.

Om relasjonen mellom Gnp Energy og Tinde Energi sier Nøstdahl:

– Gnp Energy har opsjon på å kjøpe mine aksjer i Tinde Energi til markedspris. Jeg eier 75 prosent av aksjene i selskapet. Mens hovedfokuset for Gnp Energy er det nordiske bedriftsmarkedet, er Tinde Energis primære satsing strømsalg til privatkunder og opererer bare i Norge.

Nøstdahls virksomhet i strømmarkedet har tidligere operert under navn som Vitel og Oslokraft, men disse selskapsnavnene er ikke å finne på hans profil på karrierenettverket Linkedin eller biografi hos Gnp Energy.

– Vitels drift ble i sin tid avviklet, mens Oslokraft byttet navn i forbindelse med en navneendring knyttet til nordisk satsing under felles merkenavn, sier Nøstdahl om de hyppige navneendringene.

Vitel ble avviklet uten konkurs i 2016, og siden selskapet drev med forskuddsfakturering hadde kundene millioner i utestående beløp da selskapet ble likvidert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.