Oslo Børs startet dagen med nedgang mandag, men utviklet seg siden i positiv retning. Golden Ocean Group steg i forkant av tirsdagens resultatrapportering, mens Norsk Hydro var blant aksjene som dempet børsoppgangen.

Golden Ocean var sammen med PGS aksjene med høy omsetning som steg mest mandag. Førstnevnte ventes å rapportere en ebitda på 30 millioner dollar av en tc-omsetning på 83 millioner i tredje kvartal når resultatet legges frem tirsdag.

Tørrbulkmarkedet har den seneste tiden vært preget av spekulasjoner knyttet til i hvilken grad, eller hvorvidt kinesiske stålmøller, som for tiden nyter godt av svært gode marginer, vil gjennomføre vinternedstenginger.

Analytiker Ola Ekern Rugsveen i Carnegie mener utviklingen i Golden Ocean-aksjen svinger avhengig av om markedet har et kortsiktig eller langsiktig syn på den kinesiske stålindustrien.

– I det korte bildet vil dette i vintermånedene medføre lavere aktivitet i kinesisk stålindustri og et lavere importbehov for jernmalm. Men Kinas stålbehov og stålindustrien vil ikke opphøre å eksistere i vinter, så når april kommer vil produksjonen være i full sving igjen, sier han.

Miljøverndepartementet i Kina har myndighet til å redusere stålproduksjonen i landets nordlige provinser med opptil 50 prosent fra november til mars. Dersom myndighetene stenger fulle 50 prosent, vil dette i et teoretisk tilfelle ta ut om lag 15 prosent av den totale produksjonen i Kina.

Rugsveen fremhever at visse importører ser forbi vinteren, og viser til at lasteprogrammet for november fra Brasil var større enn i 2016.

– November-lastene Fra Brasil vil nå Kina i januar, og dette tyder på at visse importører ser forbi vinteren. På mørke dager ser det ut som aksjemarkedene fokuserer på den korte risikoen, mens man i mer lyse øyeblikk tenker på at det kommer en tid etter vinteren også, sier han.

Kinas jernmalmimport var den seneste måneden på 79,5 millioner tonn, og er dermed ned med kun 1,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Rugsveen mener det er tre mulige forklaringer på hvorfor antallet skipninger fra Brasil til Kina ikke faller betydelig:

1. Stålmøllene nord i Kina planlegger å underrapportere egen produksjon.

2. Stålindustrien i sør har hatt et ekstra gir, og fyller rommet møllene i nord muligens etterlater.

3. Kinesiske tradere kjøper jernmalm mens det enda er billig.

Golden Ocean-aksjen steg 5,6 prosent på Oslo Børs mandag.

Ellers meldte PGS søndag kveld at det har inngått en avtale med skattemyndighetene i Rio de Janeiro om å avslutte alle disputter relatert til ISS-skatt på lisensiering av mulitklientdata. Dette medfører at PGS frigjør rundt 55 millioner dollar fra en depot-konto.

«Vi anser oppgjøret positivt for PGS gitt nylig økt fokus på balansen», skriver DNB Markets.

PGS-aksjen steg 5,3 prosent på Oslo Børs mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,51 prosent til 800,22 poeng, omsatt for 2.885 millioner kroner.(Vilkår)