De globale aksjemarkedene har så langt i år steget mer enn de har gjort på 30 år. Wall Street-indeksen S&P 500, som huser de store amerikanske selskapene, har nå gått inn i sin lengste periode siden 1929 uten et fall på fem prosent.

Det skriver den amerikanske storbanken Goldman Sachs i en fersk analyse om risikoen for en korreksjon i aksjemarkedet.

– Det er gode grunner til å tro på oppgang for aksjer i år. Vi er fortsatt overvektet og tror faren for varig kraftig nedgang er lav, men en korreksjon blir stadig mer sannsynlig, skriver analytikerne i banken.

Fryktindeksen stiger

– Vår indikator for risikoappetitt er nær sitt høyeste nivå noensinne, skriver Goldman Sachs.

Også volatilitetsindeksen Vix, som ofte omtales som fryktindeksen i aksjemarkedet, har gjort et byks mot slutten av januar etter å ha ligget på rekordlave nivåer mot slutten av fjoråret.

Goldman Sachs understreker at selv om en historisk lang periode med oppgang ikke nødvendigvis betyr at det må komme en korreksjon, så antyder det likevel at markedet er overmodent og at økt verdsettelse av aksjer, samt mer optimisme, gjør markedet mer sårbart for en tilbakegang. Det til tross for at den underliggende trenden forblir intakt.

Banken sier «snittkorreksjon» er på 13 prosent over fire måneder og tar fire måneder å hente igjen. Et kraftig og varig fall, et såkalt «bear market», utgjør i snitt en barbering av indeksen på 30 prosent og tar 22 måneder å hente igjen.

– «Offisielt» over

Tirsdag falt de amerikanske aksjemarkedene betydelig for andre dag på rad i det amerikanske medier beskriver som et såkalt «sell off», der investorer selger unna aksjer for å sikre gevinst.

– Da var det slutt på moroa. For første gang siden august 2017 falt S&P 500 med mer enn én prosent på en dag, og ergo er perioden med historiens roligste aksjemarked «offisielt» over, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management på Twitter onsdag morgen.

Fallet på to dager på rad for S&P 500 markerer også største todagers fall siden mai i fjor.

Tirsdag sluttet Oslo Børs også ned til sitt laveste punkt så langt i 2018.

Fem grunner til å være aksjeglad

Banken lister imidlertid opp en rekke faktorer som gir grunn til at markedet skal fortsette i lang tid fremover.

  • Global vekst ligger på rundt fem prosent, som er det sterkeste tempoet siden 2010.
  • Etter flere år med svak og ubalansert global vekst, ser man nå en bred og synkronisert økonomisk oppgang.
  • Effektiv rente, altså avkastningen, på statsobligasjoner er lav.
  • Den finansielle tilstanden i USA er på sitt mest tilpasningsdyktige siden finanskrisen, samtidig som den ekspansive pengepolitikken som ble innført etter krisen trappes ned.
  • Den makroøkonomiske volatiliteten er på rekordlave nivåer, noe som bidrar til å legge lokk på svingningene i markedet.

Men:

– Til tross for et sterkt makrobilde er det verdt å huske på at det er bedre å kjøpe i et marked når nyhetene er dårlige og verdsettelsene er lav enn når alle nyheter er gode og verdsettelsene er høye, skriver banken.

Sårbart for skuffelser

Goldman Sachs ser også at ikke alle faktorer som vanligvis følger med sterk markedsoppgang er til stede nå.

Rentekurven fortsetter å trekke oppover, og viktigst av alt så er kjerneinflasjonen mye spakere enn vi har sett når aksjemarkedet har toppet tidligere, ifølge banken.

– Selv om vi ikke er i en nedgangsperiode burde investorene være å vakt for perioder der optimismen har overpriset aksjer, som gjør dem sårbare for små skuffelser. Et tegn på dette er når alle nyheter er gode nyheter, skriver banken, og gir et eksempel:

Markedet går oppover som følge av forventninger om høyere renter fordi dette er sett på som en bekreftelse på sterk vekst, samtidig som lavere statsobligasjoner er sett på som støttende for gullhårscenarioet. Begrepet kommer fra eventyret om Gullhår og de tre bjørnene der karakteren gullhår finner noe perfekt – en grøt som ikke er for varm, ikke for kald, men akkurat passe.

– Vi har lenge argumentert for at mangel på alternativer trolig vil gjøre at investorene tar større risiko i aksjemarkedet. Men den siste skarpe oppgangen i optimismen gjør at markedet virker sårbart for skuffelser som gjelder enten vekst, kanskje som et resultat av mer proteksjonistisk retorikk i USA eller økonomer som venter fire rentehevinger i USA både i år og neste, langt mer enn markedet venter.

– Om dette er triggerpunktene eller ikke så antyder flere faktorer at markedet har gått for langt for fort, skriver banken.(Vilkår)

Dette flyet vil Flyviking-gründeren erobre Nord-Norge med – igjen
Ola Giæver har funnet en flymodell i Sveits og vil tilbake på kortbanenettet.
00:55
Publisert: