Fredag morgen la sjømatselskapet Grieg Seafood frem sine resultater for første kvartal, og kan skimte med sitt beste resultat noensinne. Bakgrunnen for rekordkvartalet skal være på grunn at et sterkt marked og biologisk forbedring.

Det bergensbaserte selskapet fikk et driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler på 453 millioner kroner i første kvartal 2022, mot minus 16 millioner kroner i samme kvartal året før, ifølge kvartalsrapporten.

Selskapet har oppdrettsanlegg i Rogaland og Finnmark, British Columbia og på Shetland.

Sterkt marked

– Det første kvartalet i 2022 har vært ulikt noe jeg har sett før i mine 26 år lakseoppdrettsnæringen. Markedet har vært utrolig sterkt, med historiske priser over hele linjen. Grieg Seafood oppnådde det beste resultatet vi noen gang har gjort, sier konsernsjef Andreas Kvamme i Grieg Seafood.

Selskapets produksjonsregioner presterte godt i kvartalet, på grunn av forbedret biologisk kontroll og økt overlevelse, står det i rapporten.

– Vi ser også en positiv innvirkning fra vår integrerte salgsorganisasjon, som har siden sin etablering endret fokus i salg fra margin til selskapets overskudd. Jeg er glad for at vi nå begynner å se resultatene av mange av forbedringstiltakene vi har jobbet med på en stund, sier Kvamme.

Driftsresultat før verdijusteringer var 548 millioner kroner, av driftsinntekter på 1,47 milliarder kroner. Selskapet fikk et resultat før skatt på 878 millioner kroner i kvartalet. Verdijustering knyttet til biologiske eiendeler var 453 millioner kroner i kvartalet.

Ser betydelig kostnadsvekst

Slaktevolumet ble 16.916 tonn i første kvartal, som er en oppgang på 25 prosent fra første kvartal i fjor. Det er likevel en nedgang på 29 prosent fra fjerde kvartal i 2021.

Grieg Seafood venter nå et slaktevolum på 22.300 tonn i andre kvartal 2022. For 2022 venter selskapet fortsatt et slaktevolum på 90.000 tonn. Estimert kontraktsandel for den norske virksomhet er i andre kvartal på 15 prosent, og for 2022 som helhet på 20 prosent.

Kostnadsforbedringer i Grieg Seafood utvikler seg i henhold til plan, ifølge rapporten, men selskapet ser betydelig kostnadsvekst, spesielt innen fôr og transport, og venter at oppdrettskostnadene gradvis vil bli påvirket i andre halvdel av 2022. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.