Tesla falt 12 prosent i etterhandelen torsdag kveld etter at nyheten sprakk om at det amerikanske finanstilsynet (SEC) saksøker selskapets toppsjef Elon Musk for bedrageri.
Årsaken er den nå veldig berømte Twitter-meldingen fra Musk, der han skrev at han hadde planer om å ta Tesla av børs og at han hadde sikret finansiering.
Vil nekte Musk topplederstillinger i fremtiden
Musk sa siden at han hadde vært i samtaler med et fond og hintet om at det var der han hadde sikret seg finansiering. Financial Times har tidligere avslørt at dette var Saudi-Arabias utenlandsfond. Fondet hadde like før kjøpt en aksjepost i Tesla verd to milliarder dollar. Ikke lenge etter skrev Musk at han hadde skrotet planene og at Tesla ville forbli et børsnotert selskap.
SEC er ikke nådig i sine uttalelser. Tilsynet vil forby Elon Musk å være sjef eller direktør for et børsnotert selskap. Går søksmålet igjennom kan det føre til at Musk aldri noensinne får lov til å ha en topplederstilling i et amerikansk børsnotert selskap registrert hos SEC.
«Musks uttalelser, spredt ut på Twitter, indikerte på en falsk måte at det var sikkert at han kunne ta Tesla privat til en pris med en betydelig premie over Teslas daværende aksjekurs, at finansieringen for denne multimilliardtransaksjonen var sikret, og at eneste hinder var en aksjonæravstemning», skriver SEC, ifølge Financial Times.
Sjelden kost
At tilsynet saksøker toppledere for bedrageri er sjelden kost, og vanligvis forsøker myndighetene først å nå et forlik der den saksøkte for en smekk på hånden og lover å ikke gjøre det igjen.
Ifølge professor John Coffee ved Columbia Law School indikerer søksmålet at tilsynet først forsøkte å få Musk til å gå med på et forlik. Han sier at SEC ikke har noen interesse av å skade aksjonærer ved å tvinge ut sjefer unødvendig.
– Elon Musk er Elon Musk, han gjorde ikke det åpenbare som var å gå med på forlik, sier Coffee til Financial Times.
Rundet opp til «marihuanatall»
I Twitter-meldingen fra august skrev Musk at han hadde finansiering nok til å ta Tesla privat til 420 dollar aksjen.
Musk hadde selvfølgelig regnet på hva det ville koste å ta Tesla av børs gitt at Saudi-Arabia ville gi en premie på 20 prosent, noe Musk anså som en standard premie.
«Denne utregningen resulterte i en pris på 419 dollar, og Musk sa at han rundet prisen opp til 420 dollar fordi han nettopp hadde lært om tallets betydning i marihuanakulturen og trodde kjæresten hans ville synes det var morsomt, hvilket riktignok ikke er en god grunn til å velge en pris», skriver SEC.
420 er et kjent begrep/tall fra marihuanakultur og viser til en gammel tradisjon om å røyke marihuana klokken 16:20 (4.20 pm) og 20. april.
Kjæresten til Musk er den kanadiske sangeren Grimes (Claire Elise Boucher).
Tidlig i september kokte det på Twitter etter at Musk hadde besøkt podkasten til komikeren Joe Rogan der han røyket marihuana mens sendingen ble sendt på video.
– Gjør meg veldig trist
Elon Musk svarte selv på søksmålet i en uttalelse fra Tesla:
– Denne grunnløse handlingen av SEC gjør meg veldig trist og skuffet. Jeg har alltid handlet i beste interesse for sannhet, åpenhet og investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, og fakta vil vise at jeg aldri kompromitterte dette på noen som helst måte, sier han, ifølge Financial Times.
Selskapet la til at Tesla og selskapets styre har full tillit til Musk, hans lederskap og integritet.
Dette har skjedd, ifølge SEC
I notatet fra SEC står det at Musk for halvannet år siden var i tre til fire møter med et utenlandsfond der fondet uttrykte muntlig interesse for å gjøre en stor investering i Tesla og etablere et produksjonsanlegg i Midtøsten.
Partene møttes igjen i juli i år etter ikke å ha snakket på flere måneder. Da sa en representant for fondet at de hadde kjøpt nesten fem prosent av Tesla og at de var interessert i å gjøre Tesla privat.
«Musk sa senere at han antok, uten å bekrefte, at representanten fra fondet foreslo en «standard bli-privat-transaksjon», men vilkårene i en slik avtale ble ikke diskutert», skriver SEC.
Ifølge tilsynet ble helt elementære vilkår i en eventuell avtale ikke diskutert. Ifølge Musk sa representanten fra fondet at Musk måtte fortelle fondet hvordan han ville en avtale skulle se ut, og så lenge vilkårene var rimelige ville det være greit for fondet. Ingen samtaler ble ført i penn, og partene hadde ikke mer kontakt før 10. august – tre dager etter den berømte Twitter-meldingen.
Forhørte seg med styret
Musk gikk så til styret, ifølge SEC, der han la frem forslaget. Til tross for at aksjen hoppet 17 prosent etter Teslas gode rapport for andre kvartal, noe som ville gi en langt høyere premie for å kjøpe Tesla av børs, mente Musk at det ikke ville påvirke planene.
Minst ett styremedlem sa til Musk at det ville være veldig vanskelig for små investorer å forbli aksjonærer i selskapet om det ble tatt av børs. Musk ba styret om tillatelse til å kontakte eksisterende aksjonærer for å sjekke interessen for å gjøre Tesla privat. Styret ga Tesla-sjefen tillatelse til å kontakte enkelte investorer og sa han skulle rapportere tilbake til styret.
Ifølge SEC gjorde ikke Musk dette likevel. Han ga heller ikke styret ytterligere informasjon om planen hans og hadde i bunn og grunn ingen detaljert plan for hvordan avnoteringen skulle foregå, fremkommer det av notatet.
Dagen før han sendte ut tweeten om å gjøre Tesla privat kontaktet Musk en privat oppkjøpsfondpartner med erfaring med slike transaksjoner. Under denne samtalen sa Musk ifølge SEC at antall Tesla-aksjonærer måtte være under 300. På det tidspunktet hadde Tesla over 800 institusjonelle aksjonærer og enda flere individuelle aksjonærer.
Ifølge partneren i fondet var transaksjonsstrukturen som Musk vurderte «helt enestående», skriver Sec.
Dagen derpå la Musk ut Twitter-meldingen: «Vurderer å gjøre Tesla privat til 420 dollar. Finansiering er sikret».
Han hadde ikke forhørt seg med styret i Tesla, andre Tesla-ansatte eller eksterne rådgivere før han publiserte meldingen, ifølge tilsynet.
Ga løfter til småaksjonærer
Det rant inn med kommentarer under Twitter-meldingen til Musk i etterkant. En bruker skrev: «Hvis du gjør Tesla privat, vær så snill å ha en løsning for individuelle investorer som har hatt Tesla-aksjer siden før 31. desember 2016, slik at de aksjene vil bli konvertert til private aksjer i det nye private selskapet».
Musk svarte: «Absolutt. Er supertakknemlig for alle Tesla-aksjonærer. Vil sikre deres verdier i ethvert scenario».
Kan ramme aksjonærene
Ifølge jusprofessor Joseph A. Grundfest ved Stanford Law School kan det bli vanskelig for SEC å straffe Musk uten å straffe aksjonærer. Han sier til Wall Street Journal at søksmålet er rettet mot Elon Musk og ikke Tesla, hvilket betyr at enhver finansiell straff må komme ut av lommene på Musk og ikke selskapet. Det fører ifølge Grundfest til eget meget viktig spørsmål:
Hvordan straffer man Musk uten at det rammer Tesla-aksjonærene?
– Elon Musk er veldig viktig for selskapets fremtid. Hvis han blir utestengt fra å handle på måter som er sentralt for selskapets suksess, vil aksjonærene i Tesla ende opp som de største ofrene i prosessen, sier Grundfest til Wall Street Journal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Tesla etterforskes for Musk-Tweet, aksjen stuper
- Musk røyket marihuana under intervju – Tesla-aksjen stuper
- Elon Musk tok ut frustrasjonen i egen fabrikk: Satte pannen i fronten på bil
- Tesla faller etter u-sving fra Musk
- Tesla blir værende på børs
- Tesla-aksjen faller etter Musk-intervju
- – Hvis noen kan gjøre en bedre jobb, kan de få den
- Finanstilsynet gransker Tesla etter sjefens Twitter-melding