Gullprisen fortsetter å stige, og i skrivende stund ligger prisen for et unse gull på hele 1814,5 dollar noe som er det høyeste siden 2011.

Rekordprisen for gull ble satt i september 2011 da det handlet for 1921,17 dollar per unse.

Bloomberg skriver at Citigroup forventer at det edle metallet vil nå rekordpris de neste seks til ni månedene.

Så langt i år har spotprisen for gull steget med over 18 prosent, og det siste året er oppgangen på over 27 prosent.

Pål Ringholm, analysesjef for renter og kreditt i Sparebanken 1 Markets, sier at det edle metallet har vært en kjempeinvestering de siste 20 årene, og at mange har kjøpt gull også de siste årene.

– Gull har vært en valuta i 6000 år, og kommer til å være det i noen tiår fremover. Heller gull enn bitcoin. Og en neve gull som beskyttelse mot statsansatte funksjoners lettsindige omgang med pengetrykking i sentralbankene er kanskje ikke så dumt. Gull kan fort gå i 2000 dollar, sier han.

En oppgang til 2000 dollar vil innebære en prisøkning på over ti prosent.

Når rentene faller vil en få lavere avkastning på pengene en har i banken, og dette gjør at en vil få høyere relativ avkastning ved å investere i eksempelvis gull.

Ringholm sier at gull er et av flere instrumenter som har økt i pris som følge av dette.

– Kjøper jeg gull er alternativkostnaden null eller negativ. Og jo lavere renten er, jo relativt billigere har gull blitt, sier Ringholm.

«En hedge i porteføljen»

Gull regnes ofte som et sikkert investeringsobjekt fordi risikoen er liten for plutselige fall i etterspørselen.

Når børsen faller strømmer gjerne investorene til trygge havner slik som eksempelvis gull. Likevel er det flere investorer, som den legendariske Warren Buffett, som sterkt misliker å investere i gull.

– Det er et forhatt investeringsobjekt blant enkelte, men gull har gjort det bedre enn Oslo Børs de siste 20 år. Det er smart å ha i porteføljen, en hedge i porteføljen ved grøftekanter i den økonomiske utviklingen slik som depresjon eller stagflasjon, sier Ringholm.

Det edle metallet stupte 12 prosent mellom 9. og 19. mars, men har siden den gang hentet seg inn.

Tidligere i juli sa investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management at oppgangen i gullprisen siden koronabunnen kan tilskrives én ting:

– Det er rett og slett sikkerhet. Vi så det også under finanskrisen, at når det kommer usikre tider så kjøper man gull. Det lange bildet viser imidlertid en oppgang i gullprisen de siste par årene, og det har skjedd uten at lønnsomheten har gått opp. Det tyder på at utvinningen har begynt å koste mer, sier han.

Fornuftig å ha i to situasjoner

Ringholm mener at det er to situasjoner hvor gull er fornuftig å ha.

– Det ene er ved depresjon, og det andre er ved stagflasjon.

Stagflasjon er en situasjon hvor det er høy inflasjon og arbeidsledighet samtidig som det er lav økonomisk vekst. Under koronakrisen har spesielt den amerikanske sentralbanken latt seddelpressen gå for fult, og flere frykter at det kan gi økt prisvekst, noe som øker risikoen for stagflasjon.

– Det er fornuftig å konkludere med at det er et stort utfallsrom i tiden fremover, og når usikkerheten er stor er det større sannsynlighet enn vanlig for at gull blir en god investering rett og slett fordi det uventede har en større sannsynlighet for å skje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.