– Vi er veldig fornøyd med utviklingen som har vært til nå. Det er viktig at mange får være med på en god reise, sier grunnlegger og administrerende direktør Fabian Søbak i Self Storage Group.

Selskapet han bygget opp fra bunnen av sammen med faren Gustav Søbak for snart 10 år siden har tatt det norske minilagermarkedet med storm.

Slik gikk han fra iskremselger til milliardbutikk med minilager.

Etter at selskapet ble verdsatt til 671 millioner kroner da det gikk på børs på tampen av oktober i fjor har aksjekursen gått en vei: oppover.

Nå, litt over to måneder senere er selskapet verdt 1,2 milliarder kroner og har dermed nesten doblet markedsverdien. Bare den siste måneden har selskapet steget 21 prosent på børsen.

Vil innta småbyene

Søbak har ingen planer om å bremse veksten. Ved siste oppdatering hadde selskapet 84 avdelinger og 103.000 kvadratmeter med lagerplass rundt om i Skandinavia. I år er planene å skaffe 10.000 nye utleibare kvadratmeter. Så langt har selskapet fokusert på de største byene som Bergen, Trondheim og Oslo. I slutten av 2017 kjøpte selskapet også opp eiendom i Larvik og Tromsø.

Nå vil de også innta de mindre byene.

– Vi kan få økonomi i å etablere anlegg ned mot 15.000 innbyggere. Da har vi en del punkter å tette på kartet. Om vi er etablert i alle disse byene får vi dekning over hele landet. Det gir oss noen fordeler, sier Søbak.

Hønefoss, Jessheim, Kristiansund, Mo i Rana og Horten er blant et knippe byer som har passert 15.000 innbyggere, ifølge tall fra 2016.

Investorer selger i Self Storage

Aksjonærlisten til Self Storage Group har vært spekket med beryktede investorer og tradere. I tillegg til Spetalen har selskapet også med seg milliardær Kjetil Holta, eiendomsinvestor Runar Vatne og investor Jan Haudemann-Andersen på aksjonærlisten.

Forrige uke forsvant imidlertid to investorer ut av listen over de 30 største aksjonærene:

  • Kristiansand-baserte Rasmussengruppen kom inn med 10 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen, men har siden solgt seg gradvis ned og er nå ute av listen.
  • Investor Ketil Skorstad kom inn på topplisten med 250.000 aksjer for rundt fire millioner kroner i slutten av november, og har nå også solgt seg ut av listen.

Søbak er ikke bekymret for at en del investorer og tradere kanskje velger å selge seg ut etter å ha fått med seg en pen oppgang.

– Det er vel noe av hverdagen av å være på børs, og vi setter pris på dem som investerer hos oss. Vi fortsetter å bygge selskapet og fatter forhåpentligvis gode beslutninger som bygger verdier. Såfremt vi gjør det, så er jeg ikke redd for at noen velger å ta gevinst, sier han.

Investor Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i Self Storage Group.
Investor Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i Self Storage Group. (Foto: Hanna Kristin Hjardar) Mer...

Aksjonærlistene viser kun de 30 største aksjonærene. Dermed er det ikke mulig å si om Rasmussengruppen og Ketil Skorstad fortsatt eier aksjer i selskapet.

Søbak tjent 44 mill. på to måneder

Børsoppgangen har også gitt en pen papirgevinst for Fabian Søbak. Da Self Storage ble børsnotert var hans aksjepost på 15,02 prosent verdt 134 millioner kroner basert på fastprisen på 14 kroner aksjen selskapet gikk på børs med. Nå er den samme aksjeposten verdt 178 millioner kroner – altså en urealisert gevinst på 44 millioner kroner.

Gustav Søbak sitter på en tilsvarende stor eierandel og har dermed også en urealisert gevinst på 44 millioner kroner.

Reisen har også vært fin for selskapets største aksjonær, Øystein Stray Spetalen, som gjennom Ferncliff-konsernet eier rundt 25 prosent av selskapet, tilsvarende omtrent 300 millioner kroner.

Fabian Søbak har inngått en såkalt «lock-up-avtale», som innebærer at han ikke skal selge aksjer i de første 24 månedene etter børsnoteringen. Gustav Søbak og Øystein Stray Spetalen har inngått tilsvarende avtale på 12 måneder. (Vilkår)

Støre: – Slik adferd ikke forenelig med det å være tillitsvalgt på det nivået i Arbeiderpartiet
Etter at Giske frivillig trakk seg fra nestledervervet søndag, avgjorde sentralstyret i partiet at han også er ferdig som partiets finanspolitiske talsmann.
01:57 Min
Publisert: