Danske Bank mener det er 60 prosent sannsynlighet for at USA og Kina ikke blir enige om en handelsavtale der all toll blir borte før det amerikanske presidentvalget 3. november neste år.

Dermed mener banken at handelskrigen trolig vil pågå i minst ett år til.

Utmattelseskrig

Danske Bank mener en rekke ting taler for at det ikke blir en løsning med det første.

  • Manglende kinesisk tillit til USAs president Donald Trump.
  • Trump ønsker å fremstå som en «vinner» av konflikten.
  • Handelskrigen er en del av en større økonomisk og teknologisk konflikt.
  • En rekordhøy andel av amerikanere ser på Kina som en «motstander» og dermed underbygger Trumps strategi inn mot valget.
  • Kina har tålmodighet og ressurser til å vente til Trump viker.

Danske Banks sjefstrateg Christian Lie sier tesen underbygges av spillteori i en utmattelseskrig. En av forutsetningene i en sånn teori er at to parter kjemper om å vinne en premie.

– I lys av at konflikten synes å handle ikke bare om bilateral handel, men også om økonomisk, teknologisk og til dels militær dominans, synes «premien» å være ekstremt viktig for begge parter. Dette taler for at begge parter vil være tålmodige, sier Lie.

Villig til å krangle lenge

Sjefstrategen mener det virker som Kina og USA har omtrent like store kostnader ved å føre handelskrig, som kan bety at partene er villig til å stå i stormen lenge. I tilfellene der USA har truet med toller mot mindre handelspartnere som Sør-Korea, Mexico og Japan, har innrømmelsene kommet relativt raskt, mener Lie.

– Kina synes derimot å forberede seg på langvarig konflikt, kanskje fordi de oppfatter at deres kostnader kun er marginalt høyere enn de amerikanske, samt at de kan dekke inn deler av kostnadene ved å påføre skade på amerikansk økonomi, eksempelvis via reduksjoner i importen av jordbruksråvarer, sier han.

Frykter resesjon

Den sveitsiske storbanken UBS mener risikoen for en resesjon i USA har økt betraktelig som følge av handelskrigen.

Begrepet resesjon beskrives ved at bruttonasjonalprodukt, bnp, har falt i to eller flere kvartaler på rad.

– Etter de siste tolløkningene kan man ikke lenger betrakte en amerikansk tollsats på 25 prosent som et tak. Hyppigheten i gjengjeldelser har økt, og retorikken fra både USA og Kina antyder at ingen av sidene har hastverk med å nå en avtale, sier investeringsdirektør Mark Haefele i UBS Global Wealth Management i en kommentar.

Veksten i investeringsutgiftene til amerikanske selskaper var negativ i andre kvartal, og Haefele sier de nå vil se nøye etter ansettelsesstopp og stans i investeringer i USA. Banken venter samtidig at amerikansk økonomi (bnp) vil vokse med 1,3 prosent neste år, mot 2,3 prosent i år.

– Hvis alle de foreslåtte tollene blir innført, anslår vi at veksten i første halvår i 2020 vil bremse såpass at man er på randen av resesjon. Videre eskalering og ytterligere toller på forbrukerprodukter og muligens biler, vil trolig tippe økonomien over i resesjon, sier Haefele.

Han påpeker likevel at dette ikke er bankens hovedscenario. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.