– Politikere er nødt til å score en del mål. Nå bommet de forrige gang, så nå er det mer press på at man setter ballene riktig sted, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Han sikter til møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un som ble avbrutt etter at de to partene ikke kom til enighet om atomnedrustning og sanksjonslettelser.

– Noen ganger må du bare gå, sa Trump etter at møtet i Vietnam ble brutt.

«Behovet er litt større»

– Behovet for å komme til en avtale er litt større, sier Østnor.

Fredag skrev Wall Street Journal at en avtale med Kina nesten er på plass, og viste til offisielle tjenestemenn i USA. Søndag meldte New York Times om det samme. Målet er å få en forpliktende avtale på plass som er klar for undertegnelse i slutten av mars når Trump og Kinas president Xi Jinping etter planen skal møtes.

Østnor sier DNB Markets hovedscenario har vært at handelskrigen vil eskalere med videre opptrapping av toller, men at de nå må sette seg ned å diskutere hva de tror vil skje fremover.

De er med andre ord ikke helt sikre på hvordan de skal tolke de siste nyhetene fra Washington.

«Fortsatt ullent»

Det som gjør Østnor i tvil er at man ennå ikke har fått svar på hvordan de to stormaktene vil håndtere helt sentrale uenigheter.

– Det er fortsatt ullent på viktige punkter. Legger man til grunn det vi leser, vet vi litt om tollene, men vi vet lite om alt det andre hvor vi hele tiden har ment at skoen trykker. Det gjelder immaterielle rettigheter, statlig eide bedrifter og ting hvor det er vanskelig for kinesiske myndigheter å gi etter for amerikanske krav. Det er det i bunn og grunn har vært tverrpolitisk uenighet om blant amerikanske politikere. Det er fortsatt litt tidlig å lande helt på hvor og hva dette innebærer, sier han.

Hverken Wall Street Journal eller New York Times melder om at det blitt gjort fremskritt i forhandler om immaterielle rettigheter.

Dersom Kina og USA skulle bli enige om et avtaleutkast kan det kommer til å gå fort i svingene, tror Østnor.

– Her sirkulerer det utkast til avtaler. Det er det liten tvil om. Så fort de som forhandler er enige, er det bare for de to sjefene og møtes å ta hverandre i hånden, sier han.

Aksjemarkedet stiger

Fredag snudde de amerikanske aksjemarkedene der S&P 500 endte opp 0,7 prosent. Shanghai-børsen fortsetter oppgang og er mandag morgen opp 1,12 prosent. Også Hongkong-børsen stiger 0,70 prosent.

Tiårige amerikanske statsrenter steg med fire basispunkter – til høyeste nivå siden midten av januar.

– Dette er ikke så rart. Hvis sannsynligheten for det ene øker vil markedet gå i en retning, sier Østnor, som sier at oppgangen etter all sannsynlighet vil smitte over til Europa og Norge mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har det virkelig tatt av for Tesla i Norge. Her ser du hvorfor det neppe vil gi seg med det første
00:50
Publisert: