USAs president Donald Trump har den siste uken truet med innføre høye tollsatser på stål og aluminium. Dette proteksjonistiske grepet har skapt uro på verdensbørsene og har fått mange, inkluderte Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron til å advare om handelskrig.
Mange aktører i finansmarkedet hadde festet sin lit til at Trumps økonomiske rådgiver, Gary Cohn, ville klare å overtale Trump til å droppe det omstridte tollforslaget.
Men natt til onsdag ble det klart at Gary Cohn, har sagt opp stillingen som Trump-rådgiver. Ifølge avisen Financial Times er det nettopp uenighet om den varslede metalltollen som er årsaken til at Cohn trekker seg.
– Dette er en negativ nyhet og det bidrar til økt usikkerhet om den økonomiske politikken i USA, sier aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea.
Venter børsfall
Nyheten om Cohns avgang kom etter børsslutt i USA tirsdag kveld, men future-handelen i forkant av onsdagens børsåpning i USA indikerer at de viktigste børsene på Wall Street vil åpne ned rundt én prosent.
– Dette er nok definitivt en reaksjon på nyheten om Cohns avgang, sier Gjerde.
Også i Asia faller børsene en del onsdag morgen. Hong Kong-børsen Hang Seng er ned én prosent, mens den japanske Nikkei-indeksen er ned 0,8 prosent. Etter en halvtimes handel er Oslo Børs ned drøyt 0,7 prosent.
– Nyheten om Cohns avgang la en demper på markedsoptimismen som hadde oppstått i kjølvannet av en annen nyhet i går: Nord-Korea åpner opp for forhandlinger med USA om en avslutning av sitt atomprogram, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i sin morgenrapport onsdag.
Tviler på handelskrig
Ingvild Borgen Gjerde er ikke i tvil om at Trumps nye metalltoll er dårlig nytt for aksjemarkedet.
– Det er definitivt negativt. Samtidig tror jeg at markedet begynner å bli vant til at Trump kommer med en rekke utspill og at det ofte er snakk om mer prat enn handling, sier Gjerde.
Hun tror Trumps tollutspill må ses som en del av en taktikk i handelspolitikken, og mener at det er liten grunn til å frykte full handelskrig.
– Jeg tror ikke det er sannsynlig at det nå blåser opp til full handelskrig. Trump er jo utrolig opptatt av aksjemarkedet og bruker i stor grad børsutviklingen som en temperaturmåler på egen politikk. Så det er ikke helt naturlig at han nå skal gå i en retning som åpenbart er negativt for veksten både i USA og globalt, sier Gjerde.
Hun understreker imidlertid at handelspolitikken er et felt som Trump som president har mer makt over, enn for eksempel sikkerhetspolitikk og forholdet til Nord-Korea. Gjerde åpner derfor for at Trump faktisk kan få gjennomslag for sine nye tollregler. (Vilkår)