Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand er overrasket over oppgangen i aksjemarkedet de siste ukene.

– Vi trodde markedet skulle gå opp, slik det vanligvis gjør etter bratte fall, men oppgangen har vært sterkere enn det vi trodde, sier han.

– Uansett så vet vi at andre kvartal i år kommer til å bli svært svakt, og aksjeinvestorer har akseptert at 2020 er et tapt regnskapsår.

Det er nå rett over tre måneder siden Oslo Børs nådde koronabunnen etter børskrakket i mars. Siden den tid har hovedindeksen steget rett i underkant av 25 prosent, og oppgangen har vært stort sett stødig.

Den 8. juni nådde hovedindeksen en foreløpig topp etter koronakrisen startet, da børsen stengte til 856,83 poeng. Imidlertid har stemningen snudd noe i markedene, og børsen har en nedgang på rett over syv prosent siden den tid.

I ukene som kommer er det duket for halvårsrapporter for de børsnoterte selskapene, både i USA og Norge. Det er det Nielsen nå har øynene festet på.

– Vi har trodd siden tidlig i mai at det svake andrekvartalet har vært priset inn. Det jeg håper er at selskapene melder om gjenoppretting av driften, på linje med gjenåpning av de vestlige samfunnene etter korona. Jeg tror imidlertid at aksjemarkedet er sårbart for mer nedstengning, av typen vi så i Texas, Oklahoma og Florida den siste uken, sier Nielsen.

Oljeprisen har også hentet seg kraftig inn siden bunnen i april, og var tidligere denne uken over 43 dollar fatet for første gang siden før korona.

Rally på Wall Street

At verden står midt i en global helsekrise har foreløpig syntes fint lite, i alle fall om man ser på de toneangivende indeksene på Wall Street i USA.

Siden bunnen i slutten av mars har teknologitunge Nasdaq steget mer enn 40 prosent, og har flere ganger siden starten av juni nådd nye toppnoteringer på over 10.000 poeng. Indeksen har ikke bare tatt igjen børsfallet som følge av korona, men sågar gått forbi nivåene før pandemien.

Den brede S&P 500-indeksen har ikke steget like mye, men har en oppgang på rett over 34 prosent siden slutten av mars. Industritunge Dow Jones har også steget rundt 34 prosent siden bunnen.

Alle de tre indeksene stengte imidlertid markant ned fredag kveld norsk tid, og har i likhet med Oslo Børs vært på en nedadgående trend siden starten av måneden. Det har skjedd samtidig som at gjenåpningen i flere stater har ført til stadig flere smittede i USA.

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets konstaterer at oppgangen i USA har vært drevet av stimuli fra sentralbanken (Fed), som siden slutten av mars har sprøytet likviditet inn i markedet i form av blant annet obligasjonskjøp.

Han mener usikkerheten rundt den økonomiske innhentingen fortsatt er stor.

– Den V-formede oppgangen som mange har spådd henger i en tynn tråd. Nasjonalt har man fortsatt ikke kontroll på korona i USA, sier Ringholm.

Pål Ringholm, kredittanalysesjef i Sparebank 1 Markets.
Pål Ringholm, kredittanalysesjef i Sparebank 1 Markets. (Foto: Per Thrana)

Ser stor usikkerhet

Han peker på at brorparten av den amerikanske økonomien er forbrukerdrevet, og begrunner den svinnende troen på en V-formet oppgang med at forbrukerne kan komme til å knipe igjen forbruket hvis koronasituasjonen vedvarer.

– Kanskje de sparer mer, utsetter investeringer eller venter med for eksempel å kjøpe seg en ny bil. Det kan bli en effekt, sier Ringholm.

Videre peker han på at et dyrt amerikansk aksjemarked står i kontrast til den store økonomiske usikkerheten.

– Det er hugget inn i stein at andre kvartal blir dårlig. For mange er det også opplest og vedtatt at 2020 er tapt. Det gjør at hvis man ser på resten av året, så er usikkerheten relativt stor knyttet til aksjemarkedet, sier Ringholm.

Oslo Børs trenger oljeetterspørsel

På spørsmål om hvordan han ser på situasjonen fremover, svarer Ringholm:

– Hvis det er smittenyheter, så må det være veldig negativt for at markedet skal reagere. Nå er vi vant med en type informasjon, og ser man på sommerferien historisk, så bruker det å være greit. Det som er utfordringen er prising og større risiko, sier han.

Hans Thrane Nielsen i Storebrand er på sin side klar på at Oslo Børs trenger at gjenåpningen av verden bidrar til at oljeetterspørselen kommer tilbake.

– Vi vet at det transporteres mer varer og at det kjøres mer bil, men raffinerimarginene er nesten null. Det gjør oss usikre på hvor sterk innhentingen av etterspørselen er, sier Nielsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.