– Helt umiddelbart synes jeg dette er gode nyheter.

Det sier investor Harald Espedal, fjerde største aksjonær i Kværner, etter fusjonsplanene mellom Aker Solutions og Kværner ble kjent fredag morgen.

– Det industrielle her virker fornuftig, at de får en større enhet innenfor olje og gass. De får også inn en større og bredere satsning innen fornybar energi. Jeg tror det er mulig å få til mye etter fusjonen, sier han.

Aker Solutions-aksjen er opp over 33 prosent én time etter at børsen er åpnet. Kværner er opp 13 prosent.

Espedal styrer en aksjeportefølje verdt flere hundre millioner kroner. Allerede som 14-åring var han en kjent investor og analytiker i Rogaland, men kjendisstatus oppnådde han som sjef for Skagenfondene. I fjor leverte han en rekordavkastning gjennom aksjeforretningen Salt Value på 26 prosent og knuste dermed Oslo Børs som til sammenligning steg 16,5 prosent.

Slik vil fusjonen gjennomføres

I en børsmelding fredag morgen kom Aker Solutions med flere detaljer om hvordan fusjonen vil gjennomføres.

En aksje i Kværner gir rett til minst 0,7629 aksjer og maks 1,1404 aksjer i Aker Solutions, noe som totalt gir aksjonærene i Kværner en posisjon i det nye selskapet på mellom 43 og 53 prosent.

Oppgjøret vil være basert på 30-dagers vektet snittkurs på Oslo Børs etter gjennomføringen av utskillelsen av karbonfangst og vind.

«Det sammenslåtte selskapet vil ha omtrent 15 000 ansatte i mer enn 50 lokasjoner over hele verden. Omtrent 8 000 av de ansatte vil være i Norge. De samlede inntektene for selskapene var i 2019 på 38 milliarder norske kroner, med et EBITDA-resultat på 2,7 milliarder kroner (inkludert engangseffekter)», heter det i børsmeldingen.

Positiv til ny sjef

Harald Espedal tror Kværner vil dra fordel av å bli slått sammen med Aker Solutions.

– Vi får større likviditet i aksjen, som følge av at selskapet blir større.

– Er det lurt å gjennomføre denne fusjonen nå, eller burde de gjort det tidligere?

– Det er vanskelig å ta stilling til, men det virker positivt å gjennomføre det nå synes jeg.

– Hva tenker du om at Kjetel Digre blir sjef i det sammenslåtte selskapet?

– Han kommer med en veldig god track-rekord, med det han har oppnådd andre steder. Sånn umiddelbart tenker jeg det virker positivt.

Fredag formiddag stiger både Aker Solutions og Kværner kraftig på børsen.

– Det kan man se i bakgrunn i det vi har snakket om: Økt industriell kraft, og kostnadssynergier, sier Espedal.

– Nå er det bare å følge kursutviklingen.

Kan gi synergieffekter

– Jeg tror det er riktig grep. Jeg tror de er sterkere sammen enn alene, sier analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier.

Han er blant analytikerne som følger Aker-konsernet og ser nesten bare positive ting ved fusjonen.

– Jeg tror at du har muligheten til å få synergier ved å redusere det samlede kostnadsnivået, sier Amundsen.

Sparebank 1 Markets-analytiker Tommy Johannessen er enig.

– Jeg tror aksjonærene reagerer positivt, og det har man jo fasiten på nå, når man ser på børsen i dag. Jeg mener det ser åpenbart positivt ut for alle parter, og man ser at ESG-fokuserte selskaper får en helt annen prising, sier han.

Som et ledd i fusjonen vil vind- og karbonfangst-satsingen til Aker Solutions skilles ut i egne selskaper, som skal noteres på Merkur Market-børsen.

Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Chevreux tror dette er et rasjonelt grep gitt prisingen av lignende selskaper på børsen.

– Det er ikke vanskelig å se for seg prisingen etter fusjonen blir høyere av enn hva Aker og Kverner samlet er priset til hver for seg, sier Olsvik.

Bedring i balansen

Aker Solutions vil få styrket balansen betydelig som følge av fusjonen. Det nye selskapet vil få tilgang på 1,7 milliarder kroner i kontanter fra Kværner. Aker Solutions har selv har en utestående obligasjonsgjeld på 2,5 milliarder kroner.

– Med Kværner sin kontantbeholdning, får Aker Solutions styrket gjeldsbetjeningsevnen sin. Alt annet likt er det større sannsynlighet for at de klarer å betjene lånene sine, sier porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management

Fusjonen er gode nyheter for Aker Solutions sine obligasjonseiere, ifølge Sundal. Han forklarer at en bedret selskapsbalanse vil gjøre at obligasjonene vil handles til høyere kurser og lavere kredittspreader, altså med lavere risiko for at lånene ikke blir betalt tilbake.

– Selv om jeg tror dette vil føre til en høyere prising av obligasjonene, vil de nok fremdeles være litt tynget av koronasituasjonen, sier Sundal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.