Det nylig fremlagte 2017-regnskapet til Harald Moræus-Hanssens (55) investeringsselskap Uthalden as viser et resultat på 97 millioner kroner før skatt i fjor. Investoren, som for to år siden tjente over 600 millioner, er ikke overbegeistret.

– Det var ikke et kjempetall. Det blir ikke sånn når man sitter med mesteparten av pengene i banken, sier han til DN, og peker på at rentene er nær null.

Moræus-Hanssen var heller ikke heldig med investeringen i Norske Skog, som han kaller en «skuffende lang saga».

– Det hender man ikke innser slutten. Jeg ble sittende til slutt, så det var med å prege det relativt trege året, sier han.

Nå har han endret strategi. Formuen er mer eller mindre tatt ut av banken og plassert i aksjemarkedet.

Stor sparegris

Selv om det kun er drøye to måneder igjen av året vil ikke Moræus-Hanssen forskuttere resultatet av årets investeringer, men så langt i år kan mye tyde på svært god avkastning. Det skinner nemlig rimelig klart igjennom hvor investoren tror avkastningen ligger.

– Jeg har en viss tro på en bedre fremtid igjen i olje, gass og energi, slik at det er der mye av investeringene er plassert. Jeg tror man rett og slett har drevet altfor lite leting, boring og utvikling etter nye olje- og gassfelter i den perioden hvor oljeprisen var svak. Dette er jo en syklus, så jeg tror dermed man får et strammere marked etter hvert, og det tror jeg med all sannsynlighet innebærer at aktivitetsnivået kommer opp i de næringene, sier Moræus-Hanssen overbevist.

– Det er litt av grunnen til at jeg tømte litt av sparegrisen, sier han.

Ved utgangen av 2016 hadde Moræus-Hansen like over én milliard kroner i banken. Et år senere rommet sparegrisen bare 117 millioner kroner.

Investoren fikk rett i sin energispådom. Oljeprisen har i år steget 20 prosent, og de aller fleste oljeselskapene har fulgt etter. Energiindeksen på Oslo Børs er opp 28 prosent, mens Norges desidert største selskap, det statseide oljeselskapet Equinor, har steget 30 prosent på børs.

Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management.
Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management. (Foto: Fredrik Solstad)

Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management tror også oljeaksjer vil gjøre det godt fremover.

– Det er ikke nødvendigvis fordi vi har et syn på at prisen skal opp, men vi ser at nivået oljeprisen ligger på nå vil gi god inntjeningen til selskapene, sier hun.

Sitter stille

De siste par ukene har imidlertid både oljepris og aksjekursen på oljeselskaper falt i takt med verdens finansmarkeder. Årsaken er frykt for høyere renteoppgang enn ventet.

Hjertø mener det ligger en kjøpsmulighet rundt hjørnet.

– Lavere priser på aksjer etter korreksjonen gjør også at det nå er mer attraktivt å kjøpe aksjer. Vi mener i bunn og grunn at selskapene fortsatt leverer tilfredsstillende inntjening. Det er fortsatt støtte i vekstmomenter i verden, fortsatt støttende sentralbankpolitikk og gitt at handelskrigen roer seg fremover så mener vi at det kan være en periode som er positiv for aksjer, sier hun.

Moræus-Hanssen er heller ikke bekymret.

– Når man står midt oppe i en sånn greie, er det kanskje like greit å sitte stille i båten med mindre man synes det var et eller annet ekstremt viktig som skjedde som gjorde at ting ble annerledes. Men det var det ikke, sier Moræus-Hanssen, som kjøper renteforklaringen på nedgangen i aksjemarkedet.

– Det var vel mer symptom på at på ulike tidspunkt fremover kommer folk til å begynne å bekymre seg over, og tilpasse seg, det at vi er på vei mot høyere renter, sier han.

Digger ikke lave renter

Høyere renter mener han bare skulle mangle.

– Her hjemme er inflasjonen over tre prosent. Hvis det er krise i Norge, er det grunn til å ha renten på 0,75 prosent som man har nå. Men hva er det som går dårlig nå, da? Olje og gass går bra igjen, fiskeri går bra. Alle de store næringene i Norge går bra. Det er overskudd overalt og det er omtrent full sysselsettingen, sier han.

– Så du mener renten burde heves raskere?

– Ja, det har jeg ment lenge. Dessverre er det ikke jeg som bestemmer det, sier Moræus-Hanssen.

– Ser du rentemarkedet som mer attraktivt nå?

– Med det tempoet som holdes nå, skal vel det ta lang tid. Det virker som de har tenkt å bevege seg sakte, men det vil jo medføre at tradisjonell sparing og pensjonister og andre som etter hvert hadde som plan å salte vekk litt penger å ha avkastning på det senere, kanskje komme tilbake til mer normal tilværelse, sier han.

Tok ut 40 mill.: – Skal betale kemneren

Selv om Moræus-Hanssen har gjort helomvending i plasseringen av pengene sine, er han ikke fri for frykt.

– Handelskrig. Det er noe man bør ta på alvor. Jeg håper dette finner en løsning, men det virker som stemningen er litt dårlig mellom Kina og USA for tiden. Det vil vi merke i den lille åpne økonomien vi har i Norge, sier han.

– Så synes jeg den norske regjeringens pengebruk er ganske sjenerøs. Jeg antar det er meningen at den skal bli enda mer sjenerøs hvis KrF bestemmer seg for å avkristne seg og velge sosialistisk side, men dem om det, sier han.

Selv har Moræus-Hanssen også vært ganske sjenerøs med seg selv.

I fjor tok han ut 40 millioner kroner i utbytte.

– Jeg skal betale kemneren. Skattefuten, sier han, før han må legge på telefonen.

– Jeg er på reise.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her går Tyrkisk politi inn i ambassaden
Mandag ettermiddag gikk Tyrkisk politi inn i den Saudi Arabiske Ambassaden, nå mener de at det er funnet bevis som støtter påstanden om drapet på Journalisten Jamal Kashoggi.
00:36
Publisert: